Enlaces accesibilidad

'Austràlia', una tragicomèdia sobre la maternitat i els vincles familiars

  • Les actrius Meritxell Huertas i Carme Poll presenten l’obra al programa ‘Punts de Vista’
  • El text, escrit i dirigit per Israel Solà, s’inspira en la història real d’ovodonació que va viure l’altra intèrpret de l’obra, Ester Cort

Per
Punts de Vista - Entrevista a Meritxell Huertas i Carme Poll

La família ve donada o la pots triar? Aquesta és la gran pregunta que desperta ‘Austràlia’, una obra de teatre en format de road trip protagonitzada per Meritxell Huertas, Carme Poll i Ester Cort. La primera vegada que van interpretar aquest text va ser fa dos anys i ara la representen per tercera i última vegada als escenaris de l’Espai Texas de Barcelona.

A ‘Punts de Vista’, Meritxell Huertas i Carme Poll expliquen que l’obra, tot i ser una història de ficció, parteix d’una experiència real: la de l’Ester Cort, que va viatjar a Austràlia a donar òvuls a la seva germana. “Vam xerrar molt de la seva experiència per agafar aquesta sintonia de germanes”, diu Poll.

Les actrius donen vida a la Laia, l’Elena i la Mercè. A través del seu viatge, el públic reflexiona sobre les pors, les pressions, els desitjos i les frustracions que poden generar la maternitat. “Cadascú treu les seves conclusions si vol i, si no vol, doncs no, però, pel que m’han compartit alguns espectadors, genera un cert impacte en la vida íntima familiar de molta gent que ens ve a veure”, relata Poll.

És una sort que el director de l'obra sigui el dramaturg

‘Austràlia’ està escrita i dirigida per Israel Solà, que va debutar amb aquest text fora de la seva companyia habitual, La Calòrica. “És una sort que el director de l’obra sigui el dramaturg que l’ha escrita, perquè, quan tens dubtes, ell sap per què ha posat aquella frase o per què no”, expressa Huertas, la qual també va viure un procés d’ovodonació a la seva vida. “També teníem l’Ester, que havia passat per allò, llavors teníem uns referents i una història claríssima”, continua.

‘Austràlia’, teatre de proximitat

Tenim el públic a tocar

Malgrat que sembli una paradoxa, ‘Austràlia’ fa viatjar a l’altra punta del món amb un teatre de proximitat. “Nosaltres vam començar a la Sala Flyhard, que són unes 40 localitats, i, ara, estem a l’Espai Texas que en són unes 200. Realment el públic el tens a tocar”, explica Carme Poll.

De fet, Meritxell Huertas assegura que, quan han representat la funció en altres teatres més grans durant la gira, l’energia era molt diferent. Fins i tot, més dispersa. Tanmateix, fer teatre en un format més petit és com “llegir el llibre de l’obra”. “Ho veus des de les entranyes, veus absolutament tot el que ens passa als intèrprets”, manifesta. 

Per gaudir d’‘Austràlia’, es pot fer fins al 24 de novembre a l’Espai Texas de Barcelona.