El Govern es focalitza en els 16 càmpings amb el risc més alt d'inundació
- El Govern adverteix que actuarà amb "determinació" per garantir la seguretat de les persones
- La majoria dels càmpings amb el risc més alt d'inundació es troben al Pirineu i l'Alt Pirineu
El Govern xifra en 16 els càmpings que tenen més risc d'inundació, del total de 396 existents. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha explicat que són els que tenen més del 50% del seu terreny en zona de flux preferent. Adverteix que s'estudiaran un per un tots els casos i s'introduiran les mesures "quirúrgiques" que calguin.
La consellera de Territori ha afegit que la majoria estan situats a la zona del Pirineu i l'Alt Pirineu i més concretament a la llera dels rius. Ara bé, no tot es limita als càmpings. El Govern també està analitzant altres infraestructures com el nou Hospital Trueta de Girona, que podria tenir part de les instal·lacions projectades en terrenys inundables.
En tots els casos, s'insisteix que s'haurà d'actualitzar primer els mapes de risc i després veure quines mesures de contenció es poden executar. Els que tenen el nivell de risc més alt estan situats a Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, el Port de la Selva, Espot i Llavorsí, segons les dades del mateix departament de Territori (ACA).
En diàleg amb el sector
Paneque ha remarcat que s'actuarà "amb determinació" quan no sigui possible aplicar cap mena de protecció a través d'infraestructures de canalització o contenció, no hi hagi mesures d'autoprotecció possibles i quan en cas de desallotjament sigui impossible la tasca dels serveis d'emergències.
"Hi haurà decisions complicades amb afectacions a activitats i a titulars concrets i, per tant, s'ha de fer amb el màxim rigor i també amb la màxima seguretat jurídica", ha afegit.
La consellera afirma que han "percebut una actitud positiva" des del sector dels càmpings respecte a l'anàlisi que realitzarà la Generalitat després d'haver-se reunit aquest dimarts amb el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper.
La Federació de Càmpings ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, "més global per a abordar aquesta qüestió". Paneque ha afirmat que es produirà, encara que no ha especificat la data.
Demanen no crear alarma
El sector critica que el Govern treballa amb mapes i dades de càmpings obsoletes i insisteix a demanar "no generar una alarma innecessària". Tot i això, el seu president, Miquel Gotanegre valora positivament que el govern vulgui buscar solucions. El més urgent -diu- és posar la cartografia i la situació al dia i analitzar cas per cas.
La presidenta dels càmpings de Lleida, Cel Feliu, recorda que fa anys que reclamen mesures concretes i que fins ara l'administració no els havia donat mai resposta. Des del sector, això si, lamenten que se'ls assenyali només a ells i recorden que també hi ha hospitals, autopistes, aeroports i zones urbanes en àrees inundables.
Mesures per avançar-se
Entre les mesures que reclama el sector hi ha la instal·lació de sensors a les capçaleres de rius que podrien donar informació sobre l'estat del cabal i si és necessari evacuar.
Els experts consideren que l'ACA té models i estudis rigorosos de les conques, però advoquen per revisar si són suficients per preveure les conseqüències de les inundacions tal com manté Josep Mas Pla, catedràtic d’Hidrogeologia a la Universitat de Girona. Recorda que no són només els càmpings que es troben en zones inundables. També hi ha polígons industrials, zones d'esbarjo, esportives, o zones agrícoles.