Enlaces accesibilidad

Recepta tradicional de varéniki, crestes farcides ucraïneses

Por

Empanadillas ucranianas (Varenyky) con bacon en un bol blanco, una cuchara a punto de servirlas.
Varéniki, crestes farcides ucraïneses.

Guissona és una vila situada a la Segarra, que destaca per la seva gran diversitat cultural. Els seus habitants provenen de diversos països del món, com Romania, Geòrgia, Estònia, Bulgària, i molts més. Tradicionalment, la comarca s'havia dedicat al conreu de blat i altres cereals, però durant els anys 60 es va produir un canvi important. En aquella època, moltes famílies van emigrar a causa de la falta de terres cultivables, cosa que va provocar una despoblació significativa. Una dècada més tard, la localitat va començar a repoblar-se gràcies a l'arribada d'immigrants provinents d'Andalusia, que s'hi van establir perquè en aquell moment no es trobava gent disposada a treballar en escorxadors càrnics.

Avui dia, entre la població de Guissona, hi ha una comunitat destacada d'ucraïnesos que ha aportat una part important de les seves tradicions culturals i gastronòmiques al municipi. Un exemple d'això és el varéniki, un dels plats típics ucraïnesos que descobreix Sílvia Abril a 'La Recepta Perduda'.

Què són els varéniki?

Els varéniki són unes crestes farcides semblants als raviolis italians, a les gyoza japoneses, als pelmeni russos o, fins i tot, els pierogi polonesos. El seu nom en ucraïnès significa literalment "cosa cuita", i tot i que són reconeguts com un dels plats nacionals d'Ucraïna, el seu origen exacte no està del tot clar. Aquesta preparació tradicional està elaborada amb una massa senzilla de farina que es farceix amb ingredients molt diversos segons les preferències o la regió. Entre els farciments més típics es troben la patata, la carn, la col o una combinació d'aquests.

A més, les crestes tenen una versió dolça que se serveix com a postres. En aquest cas, s'omplen de fruites com cireres, nabius, gerds o fins i tot formatge fresc. Ambdues versions es cuinen normalment bullides, tot i que hi ha qui prefereix daurar-les lleugerament a la planxa per donar-los una textura cruixent. Tradicionalment, aquest plat es consumeix especialment els diumenges, seguint costums familiars que varien segons la regió d'Ucraïna.

Durant l'episodi, la Sílvia compra patates i cebes al mercat de Guissona i visita la fàbrica local de farines per recollir-ne un sac. Amb tots els ingredients a punt, es dirigeix a casa de la Tania Bashta, una veïna ucraïnesa arrelada a Guissona, que li ensenya a preparar els varéniki.

Recepta tradicional de varéniki, crestes farcides ucraïnesesRecepta tradicional de varéniki, crestes farcides ucraïneses
Ingredientes Preparación
  • 760 gr de farina
  • 410 ml d'aigua bullida
  • Sal
  • Oli de girasol
  • 7 patates
  • Anet
  • Formatge per untar
  • Ceba
  • Ceps o xampinyons
  1. Tamisa la farina i forma un volcà
  2. Al mig, afegeix l'aigua, la sal i l'oli
  3. Barreja-ho tot amb les mans fins aconseguir la massa
  4. Tapa la massa i deixa-la reposar 15 min
  5. Pela, renta i talla les patates
  6. Posa-les a bullir amb una mica de sal
  7. Escorre la patata i aixafa-la fins que quedi com un puré
  8. Afegeix l'anet i el formatge per untar
  9. Deixa refredar
  10. Prepara el sofregit amb la ceba i els bolets
  11. Estén la massa amb un rodet de cuina
  12. Talla la massa en formes rodones amb un motlle
  13. Farceix la massa amb la patata i tanca-la
  14. Posa'ls a l'olla a bullir fins que flotin

Per la Tània, preparar varéniki és molt més que cuinar. Representa un vincle emocional amb la seva infantesa i amb la cultura del seu país d'origen. Cada mossegada de les crestes és com fer un viatge a Ucraïna a través del gust, encara que sigui a molts quilòmetres de distància.