"Amazònies. El futur ancestral" al CCCB
- Els artistes amazònics que participen en la mostra clamen per la defensa de la major selva tropical del planeta
- La mostra es podrà veure a la sala 2 del CCCB fins al 4 de maig del 2025
L'exposició "Amazònies. El Futur ancestral" ens mostra, des d'una forma més personal, la riquesa natural i cultural del territori amazònic per poder conèixer l'art, el pensament i l'impacte ecològic d'una regió que és central per al futur del planeta.
Claudi Carreras, comissari de l'exposició, explica que es tracta d'un projecte coral i polifònic concebut des de l'Amazònia i format per un conjunt de veus d'artistes d'aquella regió, on plantegen altres maneres de viure i relacionar-se amb la natura.
L'exposició aposta per incorporar la saviesa mil·lenària i per "reconnectar amb la natura qüestionant la supremacia humana". Una deriva de la colonització europea va ser l'esclavitud els pobles africans de regions tropicals que, en arribar a l'Amazònia, van aportar coneixements valuosos sobre agricultura i el tractament dels ecosistemes.
Obres exposades que podrem veure
"Amazònies. El Futur ancestral" és un recorregut sensorial pels rius i boscos, pels sons, les olors, les persones i les històries de les comunitats. En l'exposició podrem veure una gran varietat d'obres i formats. Una de les més destacades és la construcció d'una "Maloca", un espai comunitari d'aprenentatge, d'escolta i de representació ritual. A l'interior s'imparteixen els principis de les plantes medicinals que donen el coneixement necessari per conviure amb el que Moo Buinama ha donat.
“🌱"Amazònies. El futur ancestral" al @cececebe fins al 4 de maig del 2025 | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) November 13, 2024
📲 MINUT A MINUT: https://t.co/hwriPEeLNA pic.twitter.com/a3R1wtm4jo“
També destaca "Les olors de l'Amazònia", una instal·lació olfactiva on podrem experimentar quina és l'olor d'un somni amazònic, d'una ciutat amazònica, una maloca, l'extractivisme i la selva.
Molt més que una exposició
En aquesta exposició al CCCB també tindrem oportunitat de participar en activitats organitzades en relació amb l'Amazònia. Així, hi trobem espais de meditació, tallers per a adults com el de cosmologia i creació, tallers familiars com el de la muntanya als dits, converses de petit format com serien les conques sagrades i els debats amb artistes i creadors de l'exposició.
Com a complement de l'exposició, la Casa Amèrica de Catalunya també ofereix una mirada inèdita a la realitat dels pobles indígenes a traves de 45 mapes originals, quaderns de treball i registres audiovisuals. La mostra 'Cartografia indígena' inclou el mural 'El caiman que es puente' a càrrec del col·lectiu Movimiento de Artistas Huni Kui, un dels més destacats a l'escena de l'art contemporani indígena.