Jaume Guardiola espera que l'opa del BBVA al Sabadell no tiri endavant
- El president del Cercle d'Economia creu que el nou Govern d'Illa fa "més atractiu" que arribin empreses
- Guardiola reivindica que un pacte sobre el finançament requereix un acord sobre el model territorial de PSOE-PP
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, espera que l'OPA del BBVA al banc Sabadell no prosperi perquè creu que "es pot produir una limitació d'accés al crèdit" per a les empreses. Com a antic conseller delegat de l'entitat vallesana entre el 2007 i el 2020, critica que si tira endavant hi haurà problemes de competència.
En una entrevista al Cafè d'Idees, Guardiola exposa que el sistema actual amb només quatre grans bancs mostra que "l'oferta bancària és relativament limitada" i pronostica que la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) expressarà aquesta "por" davant una OPA que pot fer que "la restricció a l'oferta pugui convertir-se en una restricció a l'accés al crèdit".
“☕ Jaume Guardiola espera que l'opa del BBVA al Sabadell no tiri endavant | @CdEconomia
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) November 13, 2024
🗣️ "L'oferta bancària és relativament limitada. Amb l'accés al crèdit no hi ha molts jugadors"
📲 https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/U6vDS7itRr“
Per aquest motiu, expressa que era "bastant previsible" que la CNMC avancés a segona fase per "la complexitat de l'operació". Guardiola espera que l'autoritat de la competència imposi unes condicions més dures per la seva aprovació, però avisa que la decisió final l'hauran de prendre els accionistes.
El govern d'Illa: "més atractiu" per a les empreses
El president del Cercle valora positivament que el nou govern de la Generalitat "es concentri en fer aquest esforç de gestió", així com que "es tracti de retornar la institucionalitat" que assegura "en els anys de procés es va posar en qüestionament". Per a Guardiola, aquestes accions transmeten la idea al món empresarial que "hi ha menys riscos i fa més atractiu que vinguin empreses".
“☕ Jaume Guardiola creu que el Govern d'Illa "fa més atractiu" que empreses que estiguin dubtant s'instal·lin a Catalunya | @CdEconomia
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) November 13, 2024
🗣️ "Transmet una idea que hi ha menys riscos"
📲 https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/HK2YTwjPg2“
Sobre la possibilitat que empreses que van traslladar les seus socials fora de Catalunya durant l'any 2017 com va ser el cas del banc Sabadell, Guardiola creu que és "més important crear un clima perquè vingui nova inversió; això s'està produint". Si es manté aquesta estabilitat, preveu que "a poc a poc" algunes empreses que van marxar, prenguin la decisió de retornar a Catalunya perquè argumenta que "una manera de reduir costos és tornar a la normalitat".
El nou finançament per a Catalunya
Guardiola veu com una oportunitat el nou finançament per a Catalunya que permetria que "arribés a tenir més fons". El president del Cercle assenyala que el model actual és "injust" i "inintel·ligible", també per a les comunitats governades pel Partit Popular que "són les més infrafinançades, València és un exemple clar". Per aquest motiu, demana un acord entre PSOE-PP per reformar el sistema de finançament.
“☕ Jaume Guardiola reivindica que un pacte sobre model territorial com el finançament requereix un acord PSOE-PP | @CdEconomia
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) November 13, 2024
🗣️ "Comunitats governades pel PP són les més infrafinançades i València és l'exemple més clar"
📲 https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/0CSup4sA3u“
Flexibilitat per la reducció de la jornada laboral
Sobre la reforma horària de la jornada laboral, Guardiola reclama deixar la negociació en el marc dels convenis col·lectius i el diàleg empresa-treballadors. "S'ha de tenir molta flexibilitat", afirma, i exposa que per a les petites empreses "complica completament la manera d'organitzar la feina".
“☕ Jaume Guardiola creu que la reducció de jornada correspon als convenis col·lectius: "S'ha de tenir molta flexibilitat" | @CdEconomia
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) November 13, 2024
📲 https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/3VReK24HjV“
El president del Cercle d'Economia planteja fixar-se en millorar la productivitat perquè permetria "salaris més alts i jornades laborals més baixes i més temps lliure". "Voler canviar-ho al revés no té massa sentit", conclou i afegeix que l'altre gran problema pendent de solucionar és l'absentisme perquè, assegura, "està en números extraordinaris".