Josep Pla, la gran figura literària i gastronòmica de Palafrugell
- L’escriptor Josep Pla, nascut a Palafrugell, va dedicar part dels seus escrits a la cuina popular catalana
- D’on surt el suro? Així és com s’extrau dels arbres
A ‘La Recepta Perduda’, Sílvia Abril arriba a Palafrugell, al Baix Empordà, per preparar un dels seus plats més típics: el catxoflino. A més a més, descobreix alguns detalls de la personalitat i vida d’una de les figures catalanes més destacades de la literatura del nostre país: Josep Pla.
Josep Pla i la cuina
Josep Pla, que va néixer l’any 1897, és considerat el personatge cultural més important de Palafrugell. És ben sabut que Pla era un amant de la cuina, un “bon vivant”, com el defineixen alguns dels palafrugellencs i palafrugellenques, tot i que, pel que expliquen, sembla que era bon menjador però no bon cuiner.
“la cuina és el paisatge posat al plat“
El xef Quim Casellas, encarregat de la cuina del restaurant Casa Mar, explica que, ja fa 50 anys, l’escriptor va dir que “la cuina és el paisatge posat al plat”. És a dir, com remarca Casella, “és agafar el paisatge que tenim i que la gent el trobi en una cassola”.
Com era Josep Pla com amic?
Josep Pla va morir l’any 1981, quan tenia 84 anys, però encara hi ha persones que el van conèixer i que recorden la seva figura. Josep Valls va ser el seu xofer i amic durant dècades. “Vaig conèixer el senyor Pla quan un dia va venir a dinar a Figueres, allà on treballava jo. Per mi es va obrir el cel en aquell moment perquè el tenia com un ídol”, recorda.
Valls era una de les persones de confiança de l’escriptor. “Vaig parlar dotzenes de nits, de dies, sobretaules, viatges...”, explica i desvela que “li agradava molt la cuina de la seva mare, la casolana. Les genialitats no li interessaven gaire, li interessava la cuina popular”.
El llegat de Pla
El pes de l’obra de Pla és indiscutible. Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla, a Palafrugell, comenta que l’autor va escriure molt sobre cuina perquè “la cuina és el receptacle de les essències d’una tradició, la cuina lenta, pausada”.
De fet, Montero reflexiona que aquest tipus de coccions són el contrapunt de l’escriptura de Josep Pla, del fet de fixar-se en els detalls. “’El que he menjat’ és un llibre que s’ha convertit en la referència de Pla en els textos de gastronomia. És una anàlisi crítica de la cuina, de la cuina catalana, i per tant reuneix gastronomia, passat i identitat. I a partir d’aquí fa un repàs d’una sèrie de plats, d’una sèrie de productes, i d’una certa herència d’allà d’on ve la nostra cuina”, explica com a bon coneixedor dels textos d’aquest personatge insígnia de Palafrugell.