Beneficis de cultivar bolets des de casa
- El bolet reishi ajuda a evitar l’envelliment gràcies a les seves propietats antioxidants
- Què cal saber abans d'anar a collir bolets?
La fungicultura és l’activitat dedicada al cultiu de bolets i altres fongs en un mitjà controlat. El boletaire José Luis López explica a ‘Va de Verd’ com cultivar-los fàcilment a casa sense la necessitat de sortir a buscar-los al camp.
La manera més comuna de cultivar bolets casolans és amb un sac de pèl·lets i un de miceli. Aquest últim ingredient es compon per un conjunt de ramificacions que creen els fongs per obtenir nutrients del sòl.
Com fer-ho?
López explica que el primer pas és barrejar els pèl·lets amb una mescla de guix i cal que funcioni com a descontaminant natural. Un cop ben remogut, se li afegeix aigua amb l’objectiu d’humitejar i desfer els pèl·lets.
El següent pas és aplicar sobre la barreja homogènia de pèl·lets el miceli i estendre-ho el màxim possible dins del sac. El miceli actuarà com si fos la llavor d’una planta a l’hora de fecundar el substrat.
A continuació, és necessari oxigenar el cultiu. Per fer-ho, l’especialista recomana punxar la bossa amb una forquilla —prèviament esterilitzada amb alcohol-- tres vegades per cada costat.
Igual que a la natura, els bolets necessiten que repliquem les condicions ambientals que li són pròpies per créixer favorablement. Per aquest motiu, cal guardar la bossa a un lloc humit i poc lluminós, “com pot ser a dins d’una caixa, sota el llit o, fins i tot, a la nevera”, exemplifica l’expert.
Al cap d’un temps, apareixeran els primers bolets, tot i que depenent l’espècie trigaran més o menys a florir. Quan observem que estiguin ben formats i llestos per consumir, “cal arrancar-los de la bossa i tirar-los a la paella”, afirma el fungicultor.
Quins bolets es poden cultivar?
En un sac de pèl·lets i miceli es poden cultivar diversitat d’espècies com el xiitake, el cep, el reishi, el xampinyó o el pelutxo. “Per un preu molt econòmic, és molt fàcil aconseguir uns bolets ben frescos i saborosos des de casa”, assegura José Luis López.
Sense oblidar, tampoc, que el consum de bolets té nombrosos beneficis per a la salut. Hi ha espècies molt valorades com el reishi, que s’utilitza des de fa milions d’anys a la medicina tradicional xinesa.
El reishi o “bolet de la immortalitat”
A part de ser una font de múltiples vitamines i minerals, alguns estudis científics revelen que el reishi incrementa les defenses naturals del cos i ajuda a combatre bacteris, virus i cèl·lules tumorals.
A més, gràcies a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, aquest fong protegeix les cèl·lules de danys oxidatius retardant els efectes de l’envelliment i ajuda a alleujar contractures musculars i dolors articulars. També contribueix a reduir la pressió arterial i els nivells de colesterol, millora la circulació de la sang i ajuda a disminuir l’estrès a través de la seva acció com a regulador de cortisol.
El reishi també és útil en casos d’insomni, ja que facilita el son i millora la qualitat del descans. Però els seus beneficis no acaben aquí: té capacitats immunoestimuladores i antihistamíniques que alleugen els símptomes de les al·lèrgies.