Fotografia: la memòria de Port de la Selva
- La fotografia s’ha convertit en la manera en què els habitants de Port de la Selva recuperen la seva memòria i la transmeten a les noves generacions
- Marià Casals, creador de contingut i soldador
Tot i que la fotografia va néixer fa gairebé 200 anys, ha anat evolucionant amb el pas del temps i les tècniques i aparells han canviat. Ara bé, l’esperit de captar imatges amb la voluntat de fabricar records segueix sent el mateix. Això és el que Thais Villas comprova viatjant fins a Port de la Selva amb En Router, un indret on coneix diversos habitants que es dediquen, amb passió, a recuperar la memòria de la seva localitat mitjançant les fotografies.
Paisatges paradisíacs
Situada a la costa de Girona, Port de la Selva és una localitat marinera que enamora a qui la visita. Les seves platges, el blau de l’aigua i del cel, les zones de roques, la vegetació agresta que hi floreix... La natura s’obre pas en aquest municipi gironí que a l’estiu veu augmentada la població, però que recupera la calma un cop els turistes tornen a la seva vida quotidiana.
L’actor Nil Cardoner, qui ha estiuejat sempre en aquest poble, ja que els seus avis van néixer allà, destaca a En Router la bellesa dels seus paisatges, una bellesa captivadora per aquells a qui els agrada la fotografia, en el seu cas, l’analògica. “Cada vegada la tecnologia fa que tinguem menys criteri i menys opinió en molts temes, i en la fotografia això passa. Tires en automàtic amb el mòbil o el que sigui et fa una foto amb els paràmetres que la tecnologia vol. A mi m’agrada escollir la foto com la vull”, comenta, mostrant-se contrari als filtres que tan de moda estan a les xarxes socials. Al seu perfil d’Instagram, en Nil comparteix les imatges que capta amb la seva càmera tradicional.
Isidre, el recuperador de fotos
Una de les figures destacades a Port de la Selva és la d’Isidre Corominas, un veí que des de fa anys es dedica a recuperar les fotografies antigues de la seva població per conformar un arxiu històric únic. D’aquesta manera es recupera la memòria del poble, el seu esperit singular i com ha anat evolucionant al darrer segle.
A més a més, l’Isidre també es dedica a digitalitzar les imatges que alguns dels veïns i veïnes tenen guardades en paper. Això també l'obliga a ampliar el seu fons fotogràfic per continuar dibuixant la història de la localitat.
Port de la Selva i les noves generacions
Les noves generacions també formen part d’aquesta voluntat de recuperar la memòria de Port de la Selva. Pep Bertran, director de l’escola Les Clisques, porta a terme un projecte, amb l’ajuda de l’Isidre, perquè els joves estudiants coneguin com era el municipi abans. Els nens i nenes comparen fotos antigues amb imatges actuals per ser conscients de l’evolució i els canvis que ha patit, però sense oblidar quina és la seva essència.