Recepta de crema de bolets amb toc japonès
- La nutricionista Mª Pilar Ibern mostra pas a pas com elaborar una sopa de fongs a l'estil asiàtic
- Descobreix quatre verdures perfectes per cultivar a l'hivern
Quan arriben el fred i les pluges a la muntanya, els bolets surten del seu amagatall per convertir-se en l'ingredient estrella de la cuina casolana. Per combatre el mal temps, no hi ha res millor que una bona sopa calenta que reconforti el cos. Així ho demostra a 'Va de Verd' Mª Pilar Ibern, nutricionista de La Cuina de Gavina, amb la seva recepta de crema de bolets. L'aromaterapeuta fusiona en aquest plat únic la cuina catalana i la japonesa. Per això utilitza el xiitake, conegut per les seves propietats beneficioses que reforcen el sistema immunitari i, les gírgoles, que amb el seu alt contingut d'aigua i potassi afavoreixen la depuració de l'organisme. A més, els bolets són populars per les seves propietats afrodisíaques.
Ingredients que es necessiten
- 300 gr de xiitake.
- 300 gr de gírgoles.
- 1 patata.
- All i julivert.
- 1 fulla de llorer.
- 1 gota d'oli essencial de pebre, gingebre i nou moscada.
- 100 ml de crema de llet de soja.
- 3 cullerades de salsa de soja de tamari ecològic.
- Sal aromàtica de romaní.
- Oli d'oliva.
Pas a pas
Primer de tot neteja i talla els bolets. Retira el tronc dels xiitakes, ja que no són comestibles. Pel que fa a les gírgoles, talla-les sempre a mà perquè són molt delicades. En una paella, escalfa un raig d'oli d'oliva, afegeix els bolets i tira per sobre un polsim de sal aromàtica de romaní. Després deixa'ls fregir una estona amb la paella tapada.
Mentrestant, col·loca una fulla de llorer en una olla amb aigua calenta i espera fins que bulli. Ara és moment de tallar la patata a daus i deixar-la coure dins l'aigua. Pica l'all i afegeix-lo als bolets quan comencin a deixar anar suc. Destapa la paella breument per permetre que els fongs reabsorbeixin el seu propi suc i després transfereix-los a l'olla amb les patates. Tapa i deixa coure uns 15-20 minuts.
Passat el temps de cocció, tritura la barreja de bolets i patata amb un batedor fins a obtenir una bona textura. Fora del foc, aromatitza la crema amb una gota d'oli essencial de pebre, gingebre i nou moscada, per conservar tota la seva aroma.
Ja és moment d'emplatar i servir la crema en un plat fondo o en un bol. Decora-la amb crema de llet de soja pel damunt i forma cercles a la superfície. Afegeix unes gotes de salsa de soja de tamari i, si vols posar-te creatiu, utilitza un escuradents o unes pinces per crear dissenys artístics i donar-li un toc japonès.