El tabac es troba darrere del 30% de tots els tipus de tumors
- Els especialistes recomanen deixar de fumar i reclamen un augment dels cribratges per a combatre la malaltia
- Els experts demanen que s'endureixi la llei antitabac i es restringeixin els espais amb fum
El càncer de pulmó és el més freqüent i mortal. A Catalunya, moren unes 4.000 persones cada any per aquesta malaltia. Avui dia té mal pronòstic i la supervivència no arriba al 20%. El tabac és la causa principal. Els especialistes alerten sobre el perill que suposen els "vàpers" i les cigarretes electròniques, un atractiu perquè el més joves comencin a fumar. Aquest hàbit, no només s'associa a la majoria de casos de càncer de pulmó, també es troba darrere el 30% dels tumors de tot tipus. A més a més, provoca malalties pulmonars i cardiovasculars.
El càncer de pulmó és el segon amb més incidència al món i el tercer a l’estat espanyol. 'La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica ' (SEOM) preveu que els càncers més diagnosticats a Espanya, aquest any, siguin els de còlon i recte, mama i pulmó, que causa més mortalitat en els homes. Així mateix, l’augment del consum de tabac entre les dones a partir dels anys 70 n’ha incrementat molt la incidència i la mortalitat. En alguns països europeus, moren més pel càncer de pulmó que pel de mama. Per aquest motiu, els metges demanen incorporar la perspectiva de gènere en la prevenció, detecció i tractament.
Laureano Molins, president de l'Associació Contra el Càncer a Barcelona, ressalta la importància del diagnòstic precoç per a augmentar la supervivència. Els cribratges de tumors al pulmó a la població de risc podrien millorar exponencialment el pronòstic de la malaltia. A nivell estatal, ja s'han fet proves pilot gràcies al projecte 'Cassandra', que busca voluntaris d’entre 50 i 75 anys, fumadors actius o exfumadors de menys de 15 anys d’abstinència, per a fer-los un TAC de baixa dosi per a detectar possibles lesions. A Catalunya, participen nou hospitals, en col·laboració amb els CAP. Molins espera que la iniciativa aporti la informació necessària perquè els cribratges s'acabin incorporant a la cartera de serveis públics. Cal afegir, que les persones que se sotmetin a les proves han de deixar de fumar.
Llei antitabac
El tabac no només afecta la salut dels fumadors, també causa malalties a les persones del seu entorn. Per aquest motiu, és necessari que s'endureixi la llei antitabac. Molins destaca que cal actualitzar la legislació. El doctor es mostra optimista en que hi hagi consens respecte les restriccions al fum. Confia en el paper que pugui tenir en la prevenció del tabac Esteve Fernàndez, el nou secretari de Salut Pública, que és un expert en tabaquisme.
Després de temps al calaix, el Ministeri de Sanitat va treure a l’abril d’aquest any el pla antitabac amb mesures com ampliar els espais sense fum o equiparar els vapejadors als cigarrets tradicionals. La proposta no tenia caràcter normatiu i no va implicar cap canvi immediat. Mònica Garcia, ministra de Sanitat, va posposar-ne la concreció al desenvolupament legislatiu, que encara no s’ha produït.
També fa anys que des de Catalunya s’estudia prohibir fumar a les terrasses. La conselleria d’Alba Vergés va començar a treballar en la mesura en 2019 i el seu successor, Josep Maria Argimon, va anunciar, al setembre del 2022, que estaven preparant una llei per a prohibir fumar en aquests espais. Pocs dies després, va ser rellevat per la sortida de 'Junts' del Govern i Manel Balcells va assegurar, al desembre del 2023, que volia portar al Parlament la prohibició del tabac a les terrasses, però l’anunci d’eleccions anticipades al març no va permetre la continuïtat del projecte. Olga Pané, actual consellera de Salut, no ha fet cap anunci respecte la llei, en espera que es desenvolupi a nivell estatal.