Quins són els peixos més contaminants i quin nivell de tòxic tenen?
- La biòloga Evelyn Segura, el nutricionista Marc Vergés i el periodista Josep Corbella analitzen els peixos més tòxics
- Els peixos que mengem hem de procurar que siguin com més petits millor i el greix que contenen és saludable
Els experts asseguren que la tonyina vermella està altament contaminada de metalls pesants. Tanmateix, no és l'únic peix que fa saltar les alarmes. La biòloga i divulgadora científica Evelyn Segura, juntament amb el nutricionista Marc Vergés i amb el periodista de La Vanguardia especialitzat en ciència i salut, Josep Corbella, expliquen a 'L'Altaveu' quins peixos són els més contaminats i quin nivell de toxicitat tenen, és a dir, quins podem menjar i quins no.
Els peixos més contaminats
El de la gamba el cas més recent pel qual s'ha descobert que és perillós per la toxicitat que conté. Evelyn Segura no recomana gens llepar els caps de les gambes. Aquest tipus de peix té alts nivells de mercuri i d'arseni, té una mica de cadmi i molt poc plom.
La tonyina es caracteritza per tenir un nivell elevat de mercuri, té una mica d'arseni i molt poc plom i cadmi. La biòloga tampoc recomana menjar musclos, pels alts nivells de cadmi i de plom. També conté arseni i una mica de mercuri.
El salmó és un animal amb molt de greix, molt ric en Omega 3. No obstant això, també conté molts contaminants, amb una alta dosi de plom, una mica d'arseni i poc cadmi i mercuri. El lluç és el més perillós, el menys recomanable. Té gran quantitat d'arseni, de mercuri i de plom, i molt poc cadmi. És el més explosiu en aquest sentit.
Quins peixos podem menjar?
“els millors són peixos greixosos petits, són els òptims“
El periodista especialitzat en ciència i salut, Josep Corbella, assegura que la premissa bàsica que cal seguir a l'hora de menjar peixos és ben senzilla: com més petits siguin, millor. Corbella afegeix que menjar el greix del peix és saludable a escala cardiovascular. "Que un peix sigui ric en greix no és negatiu", diu el periodista, i afegeix que "els millors són peixos greixosos petits, són els òptims". Com més gran sigui el peix, pitjor, perquè durà més contaminants.
“Hem de ser conscients que això va 'in crescendo'“
Per tant, segons el nutricionista Marc Vergés, els peixos que podem menjar sense problemes són les sardines, el verat, les anxoves i els seitons. Vergés també afegeix la melva, tot i que adverteix que se salva per poc: "Com continuem contaminant el mar com ho estem fent, li queden quatre dies", assegura. "Hem de ser conscients que això va 'in crescendo'", diu el nutricionista, referint-se al fet que aquesta 'toxificació' dels peixos anirà a més i cada vegada podrem menjar-ne menys.