Enlaces accesibilidad
Soledat no desitjada

Gairebé un de cada cinc catalans se sent sol

  • Els homes i els joves, els que més pateixen aquest aïllament
  • Les dificultats econòmiques, ser estranger o tenir problemes de salut són factors de risc de patir aquesta soledat

Per
El 12,6% dels catalans pateix soledat crònica (carolina | unsplash)
El 12,6% dels catalans pateix soledat crònica (carolina | unsplash)

Sentir-se sol, és el sentiment que tenen gairebé el 20% dels catalans, gairebé un de cada cinc i un 12,6% pateix aquest sentiment de manera crònica. Així ho indica un estudi de la Fundació ONCE i la Fundació AXA presentat aquest dimarts i basat en 400 entrevistes fetes a Catalunya a majors de 18 anys. L’estudi indica que afecta més els homes (20,9%) que les dones (16%); i més els joves d'entre 18 i 34 anys que als majors de 55 (12,4%). Després dels més joves, el següent grup d’edat que més soledat pateix és el de 35 a 54 anys (18,9%).

Més del 28% dels joves catalans se senten sols

El 68,4% de les persones en soledat crònica fa més de dos anys que es troben en aquesta situació. A banda, el 54,1% de població amb soledat no desitjada ha tingut idees suïcides o autolesives.

L’estudi s’ha fet partint de 2.900 entrevistes telefòniques a persones més grans de 18 anys residents a Espanya, de les quals 400 s’han fet a Catalunya.

Factors que impacten en la soledat

Les dificultats econòmiques, ser joves, tenir origen estranger  o viure amb discapacitat són factors de risc que poden abocar en situacions de soledat no desitjada.

Sobre els riscos associats a la salut, el 41,4% dels catalans amb problemes de salut mental pateixen soledat.

La població catalana amb una mala salut autopercebuda té una prevalença de soledat quatre vegades més gran que aquella amb bona salut (38,8% davant del 8,2%).

Els estrangers pateixen més soledat amb una bretxa respecte dels que no ho són de 15,1 punts percentuals.

Més soledat a la ciutat

Viure en una ciutat comporta un risc major de patir aquest aïllament involuntari. També a les llars on viu només una persona i es redueix en l’àmbit rural.

Sobre la percepció, el 95,7% dels entrevistats creu que l’aïllament involuntari és un problema social cada cop més important i tres de cada quatre catalans (74,2%) coneix altres persones que es poden sentir soles sense desitjar-ho.