Junts i ERC es disputen condicionar el govern amb la reforma fiscal
- Esquerra aconsegueix el compromís del govern a prorrogar l'impost a les energètiques un any més
- Junts acorden amb l'executiu que no es gravi a les empreses que inverteixin en la descarbonització
Junts i Esquerra rivalitzen per condicionar la majoria parlamentària que dona suport al govern central. L'últim exemple ha estat la reforma fiscal que s'ha debatut aquest dimecres en una comissió d'Hisenda al Congrés dels Diputats. L'executiu ha hagut de fer malabars per poder acontentar a ambdós partits i salvar in extremis part del paquet fiscal.
Per una banda, es comprometen amb ERC, Bildu i el BNG a fer un decret llei per prorrogar un any més l'impost a les empreses energètiques. Per l'altra, han pactat amb Junts que aquest gravamen s'exclogui a les companyies que inverteixin en la descarbonització.
El govern ha aconseguit aprovar el primer tràmit de la Llei d'Impost Mínim a les Multinacionals, una transposició d'una directiva europea per regular el tipus mínim de tributació, i part del seu paquet fiscal. Ho ha fet després que la Comissió d'Hisenda s'allargués fins a la matinada per les negociacions a última hora amb les posicions antagòniques d'Esquerra i Junts pel manteniment o supressió de l'impost a les energètiques. El fracàs en la tramitació d'aquesta norma hauria suposat el risc de sanció per part de la Comissió Europea i la pèrdua del cinquè desemborsament dels fons europeus.
Des d'Esquerra avalen que aquestes empreses puguin desgravar-se aquest impost si inverteixen en projectes de descarbonització, però avisen que estaran amatents perquè es mantingui el gravamen, ja que els vots dels de Puigdemont seran decisius també perquè es pugui convalidar el decret llei per prorrogar l'impost. Mentre a Junts critiquen als republicans de "no haver fet els deures" i que la seva formació tenia aquest acord amb el govern des de feia 15 dies.
Llum verda a part del paquet fiscal
La llei sobre la tributació mínima a les multinacionals es votarà aquest dijous al Congrés dels Diputats sense incloure el gravamen a les energètiques. La Comissió d'Hisenda sí que ha donat llum verda, entre altres mesures, a una pujada de l'IRPF de dos percentuals a les rendes d'estalvi superiors als 300.000 euros que passen del 28% al 30%, un impost especial als vapejadors i s'incrementa el del tabac, així com una pujada de l'IVA pel lloguer turístic.
El compromís del govern acordat amb ERC, Bildu i BNG també és que en la sessió del Congrés d'aquest dijous també s'aprovi el manteniment de l'impost especial a la banca, que augmentaria el tram més alt del gravamen i tota la recaptació es transfereixi a les comunitats autònomes.