Quin és l'origen dels petons i quina importància tenen?
- El periodista Marco Chiazza explica el descobriment de la ciència sobre l'origen dels petons, que ve dels primats
- La sexòloga Eva Moreno explica la importància dels petons i la informació que revelen segons com es facin
T'has preguntat mai per què ens fem petons les persones? Qui va originar aquesta acció i com ho va fer? Ets conscient de la importància que tenen per la informació que transmeten i el significat que poden tenir segons com es facin? La sexòloga Eva Moreno visita 'L'Altaveu' i amb l'ajuda del periodista Marco Chiazza expliquen l'origen i la rellevància dels petons en els éssers humans.
1. L'origen dels petons
Un estudi de 'Evolutionary Antropology' fet a Londres ha descobert l'origen dels petons. Hi ha moltes teories, però la principal hipòtesi és que venen dels primats i el seu procés d'empolainament. Succionaven els llavis d'un primat company o familiar per treure-li els paràsits. Aquesta acció va evolucionar i el que era un acte de confiança, de complicitat, d'higiene i de generositat es va convertir progressivament en el símbol de fraternitat i d'amor més important.
“El petó és l'empolainament amb evolució cultural“
La sexòloga Eva Moreno creu que, "al final, és un acte d'amor", fent referència a l'empolainament dels primats. De fet, el periodista Marco Chiazza apunta una frase del científic autor de l'estudi que diu que "el petó és l'empolainament amb evolució cultural".
2. L'anatomia dels petons
Quan ens fem un petó amb algú, involucrem un total de 146 músculs del nostre cos. A més, alliberem l'oxitocina, la dopamina i la serotonina en el moment de l'acció. Fins i tot, pot haver-hi una connexió cerebral entre les dues persones quan hi ha amor, quan totes dues estan a gust amb l'altre, és a dir, quan connecten: "Es genera un vincle emocional perquè totes dues persones han alliberat substàncies similars alhora i enganxats", explica Chiazza, d'acord amb l'estudi londinenc.
Moreno especifica que no cal que hi hagi amor pel mig, però "sí que hi ha una sincronicitat perquè el batec del cor va al mateix ritme i tot el que alliberem provoca relaxació". A més a més, sovint quan fem un petó tanquem els ulls per concentrar-nos millor, per no tenir distraccions visuals.
3. La informació que transmeten els petons
“Els petons estan vinculats a l'interès i l'atracció que es té cap a l'altra persona“
Amb tot, el petó és una prova de foc: el 60% de les persones afirma que després d'una experiència negativa, si és la primera vegada, serà també l'última. La sexòloga afegeix que, pel que fa a les parelles, els petons són un baròmetre de l'estat de la relació: "Els petons estan vinculats a l'interès i l'atracció que es té cap a l'altra persona", afirma Moreno. Per tant, si tens dubtes sobre la salut del teu matrimoni, analitza. Us feu petons quan us veieu i quan us acomiadeu? Aquests petons són ràpids i obligats o són més entretinguts? A l'acte sexual, són profunds o són de costum? A les respostes hi trobaràs el diagnòstic.