Enlaces accesibilidad

El maquis a Catalunya: ja disponible la sèrie completa

  • RTVE Catalunya ofereix per primer cop, en línia a RTVE Play, la sèrie El maquis a Catalunya: vuit capítols sobre els lluitadors antifranquistes de la postguerra
  • Amb capítols específics dedicats als guerrillers més destacats: Ramon Vila 'Caracremada', Marcel·lí Massana, Josep Lluís Facerias i Quico Sabater

Per
Hombre con barba y arma, frente a pared de ladrillo. Promoción de la serie "El maquis a Catalunya".
Els maquis eren guerrillers que continuaven lluitant contra el franquistes, acabada la Guerra Civil RTVE Catalunya

Dels maquis us parlàvem fa pocs dies en recordar que fa 80 anys van envair, armats, la Vall d'Aran. I aquesta setmana hem conegut el cas de Joan Busquets Verge, nascut el 1928 i que amb vint anys, el 1948, es va unir als homes de Marcel·lí Massana. Eren maquis, lluitadors antifranquistes. El nom prové de la màquia, la vegetació espessa que permet amagar-se.

Desenes d'accions de sabotatge, atracaments i intents de matar Francisco Franco estan explicades en aquesta sèrie que oferim, per primer completa i en línia a RTVE Play Catalunya. El maquis a Catalunya va ser dirigida i realitzada per Jaume Serra i Fontelles, amb guió de Ricard de Vargas Golarons. Explica un dels capítols més desconeguts de la nostra història, i com aquest moviment guerriller és fruit de la derrota a la Guerra Civil i l'exili. Molts van decidir lluitar a França contra els nazis, creient que la victòria dels aliats lliuraria Espanya de la dictadura. També és l'esforç de milers de persones per acabar amb la repressió dels primers anys del franquisme a Catalunya.

Un dels fets més destacats que explica la sèrie El maquis a Catalunya va ser la invasió de la Vall d'Aran. El el 19 d'octubre del 1944, tres mil homes armats van entrar des de França per envair la Vall d'Aran, aconseguir l'aixecament de la població i fer fora els franquistes d'Espanya.

Plenitud i desfeta és el capítol en què veiem com el moviment queda escapçat: perd els líders i aviat, molts guerrillers han d'amagar-se, desaparèixer o tornar a l'exili, a França.

Els caps de les guerrilles: els noms més destacats

Acabats aquests capítols dels esdeveniments, l'equip de TVE Catalunya completa la sèrie amb quatre capítols més, dedicats a Ramon VilaCapdevila, anomenat Caracremada, Marcel·lí Massana, Josep Lluís Facerias i Quico Sabater. Cada capítol comença amb una breu introducció de l'exministra de la República Frederica Montseny, que els va conèixer.

El primer capítol d'aquests és el dedicat a Massana, d'un gran interès històric perquè ell mateix explica aquells anys de lluita, en una entrevista enregistrada el 1976.

La sèrie inclou un resum en un sol capítol, que no inclou les entrevistes. És un compendi de les seqüències de més interès, històric i fotogràfic.

RTVE Play Catalunya és una plataforma gratuïta i oberta. S'hi pot accedir baixant l'app o buscant els programes que es vulguin veure al navegador. Tots els continguts que recuperem de TVE en català estan disponibles al web de l'Arxiu de TVE Catalunya. Entra i gaudeix de milers de continguts!