Enlaces accesibilidad

Quina és la història darrere de la cançó 'Tobogan' del grup de ZOO?

  • La cançó 'Tobogan' del grup valencià ZOO va sorgir en una estada de la banda a Mallorca
  • Descobreix la història de 'Catalina', el tema més popular del primer àlbum de la cantant Rosalía

Per
Simfonola - ZOO, 'Tobogan'

El grup de música valencià ZOO protagonitza el nou capítol de 'Simfonola' amb la seva cançó 'Tobogan', inclosa en el seu tercer i darrer disc, ‘Llepolies’. El tema va sorgir arran d’una estada del grup a Mallorca, quan els músics es van fixar en els xalets de luxe que es veien al damunt d’un penya-segat davant del mar.

Publicada l'any 2021, 'Tobogan' va ser la primera cançó del nou àlbum que va fer un milió de visualitzacions i, al mateix temps, el vídeo que va fer servir menys pressupost de tots els que van publicar. Situat en un parc de Gandia, aquest 'videolyric' només comptava amb un tobogan i en 'Paquito', un amic del líder de la banda.

El cantant 'Panxo', del grup valencià 'ZOO', al programa 'Efecte Collins'.

El cantant 'Panxo', del grup valencià 'ZOO', al programa 'Efecte Collins' l'any 2021

La 'raquetada' a Rafa Nadal

Que bo que és Rafa Nadal

La cançó 'Tobogan' fa una crítica àcida a la riquesa i al classisme, i es burla de la meritocràcia com a mètode per prosperar. ZOO no es talla un pèl i esmenta el tenista Rafa Nadal, que es va fer una casa davant del mar a la localitat de Porto Cristo: "Dins el paradís set cases, pengen d'un penya-segat, set propietats exclusives, que bo que és Rafa Nadal". A banda de manifestar la discòrdia que senten cap a les persones que necessiten una elevada magnitud de diners per ser feliços, el grup valencià també parla sobre el fet d'idolatrar els rics, a qui els "morts de fam li llepen el cul".

La gènesi de ZOO

No només la cançó 'Tobogan' fa una reflexió a la societat en què vivim, les lletres de les cançons de ZOO han tractat, des dels seus inicis, qüestions polítiques, socials i de cultura, amb la intenció de canviar el futur a millor. Set anys abans de la publicació del tema, la banda valenciana va fer la seva primera cançó pública, anomenada 'Estiu'. Aquesta és una reflexió introspectiva i crítica sobre la vida, la fama i l'autenticitat.

'Estiu' va sortir a la primavera del 2014 i va obtenir al voltant de milió i mig de reproduccions en molt poc de temps. Va ser a final d'aquell any quan van treure el seu primer àlbum 'Tempestes venen del sud'. Gràcies al triomf d'aquest, van començar a participar en concerts per tot el País Valencià i Catalunya, arribant a esgotar entrades. Fins i tot, l'any 2015 van ser els caps de cartell del festival Feslloch, el més important de la música en valencià.

El seu acomiadament

Després d’haver fet una gira triomfal amb parades a grans recintes com el barceloní Palau Sant Jordi, ZOO va anunciar el 2024 la seva dissolució deixant temes com ‘Tobogan’, que han quedat com a himnes, per a la posteritat. Va ser el diumenge 7 de gener de 2024 quan van fer un vídeo centrat en la seva icònica mascota coneguda com a 'Monet', que els ha acompanyat durant tota la seva trajectòria musical. Abans del seu comiat oficial, el grup va fer una gira de 10 concerts, en els quals va arribar a reunir a més de 20.000 persones al concert del Palau Sant Jordi de Barcelona i al WiZink Center de Madrid.

El Pirata Beach Festival va ser l'últim escenari que va poder gaudir de la banda. Celebrat a la localitat dels seus inicis, Gandia, el 13 de juliol ZOO va acomiadar-se de 10 anys de la millor música valenciana. Ara, gràcies al seu recorregut, la seva essència i els valors que han estat reivindicant tots aquests anys, els podem escoltar en altres veus valencianes i catalanes, demostrant així com exerceixen com a referents per a molts dels artistes que sentim actualment.