Enlaces accesibilidad

Aquests són els trucs per cuidar l'avet i la ponsètia quan acaba el Nadal

Per
Va de Verd - L'avet i la ponsètia

Quan s’acaben les festes de Nadal, un dels dilemes més habituals és què fer amb l’avet – si és natural — que ha presidit el menjador durant setmanes. Sovint, aquest arbre emblemàtic acaba convertit en restes vegetals o, en el millor dels casos, és traslladat a un punt de recollida especial.  

Però, i si l’avet pogués començar una nova vida al nostre jardí i viure-hi fins a cent anys? A ‘Va de Verd’, l’expert en jardineria David Masferrer dona alguns consells per conservar l’avet durant totes les estacions de l’any.  

Com triar l’avet adequat  

La possibilitat de conservar l’avet depèn, molts cops, de la seva condició inicial. Per començar, és imprescindible triar un exemplar que vingui arrelat al test i que contingui terra vegetal, ja que això permet mantenir les arrels originals de l’arbre.  

l’avet

Imatge d'un avet.

L’aspecte exterior també ens dona pistes sobre el seu estat. És recomanable que les fulles siguin d’un verd intens i que no mostrin signes d’assecament, especialment a la base de l’arbre. A més, les branques han de ser flexibles i resistents perquè puguin suportar el pes de les decoracions de Nadal.  

L’avet després de les festes 

Si l’avet ha estat exposat a condicions desfavorables dins de casa, com ara l’excés de lluminària, les altes temperatures de la calefacció o decoracions massa pesades, és possible que es trobi deshidratat o amb parts deteriorades. Per això, és essencial regar-lo amb regularitat i evitar col·locar-lo a prop de fonts de calor quan estigui a dins de casa.  

Després de les festes és important valorar en quin estat es troba l’avet abans de trasplantar-lo. És fonamental que les fulles tinguin un color verd brillant i que el substrat del test mantingui un bon nivell d’humitat per assegurar que l’arbre està en bones condicions per viure a l’exterior.  

El trasplantament 

L’avet necessita tornar al seu medi natural: l’exterior. Les baixes temperatures de l’hivern el beneficien, ja que ajuden l’arbre a recuperar la vitalitat i el color verd intens de les fulles. Hem de tenir en compte que l’hàbitat natural de l’avet silvestre són les regions muntanyoses amb climes freds i humits.  

Per trasplantar-lo cal preparar el terreny i cavar un forat més gran que el test original, amb una amplada de quatre o cinc dits addicionals per cada costat. Aquest espai extra facilita un bon drenatge i el desenvolupament de les arrels. Un cop trasplantat, és imprescindible regar-lo amb abundància i establir un ritme de reg constant durant el primer any, sobretot a l’estiu. Amb atenció i dedicació, l’avet pot convertir-se en un element central del nostre jardí.  

Si no tens espai per l’avet, tria la ponsètia 

La ponsètia o flor de Nadal és una planta típica per regalar durant aquestes festivitats. Si te’n fas amb una, presta atenció a les recomanacions que el jardiner Martí Cort ofereix a ‘Va de Verd’ per aprendre a preservar-la durant tot l’any.  

El primer que cal saber és que la floració de la ponsètia es produeix entre els mesos de novembre i febrer, però després comença a perdre les fulles. Això no vol dir que la planta hagi mort, perquè si la cuides adequadament i aconsegueixes mantenir les fulletes verdes de la seva base tornarà a florir amb l’arribada del fred.  

ponsètia 

Imatge d'una flor de nadal o ponsètia.

Ara bé, com cuidar la ponsètia per assegurar la seva floració per al Nadal següent? Doncs cal tenir en compte que és una planta tropical, raó per la qual necessitarà rebre un bon grau d’humitat i una ubicació amb il·luminació directa.  

La flor de Nadal podrà sobreviure satisfactòriament a l’interior de casa, però amb una temperatura ambiental que sigui moderada. Això significa que cal evitar la seva col·locació tant a prop de radiadors o xemeneies, com també de llocs on hi hagi forts corrents d’aire. I, per acabar: cal vigilar que el substrat no s’assequi massa, ja que mantenir una bona hidratació serà clau perquè torni a florir de nou.