Enlaces accesibilidad

El SAGA aposta pel talent local

  • Potencia les activitats formatives amb un concurs de creació de jocs retro
  • Es diversifiquen el jocs de competició i els premis es dupliquen, en el cas del ‘League of Legends’ i el ‘Valorant’ fins als 1.000 euros

Per
Dos jugadors en simuladors de cotxe ( ACN | Àlex Recolons )
Dos jugadors en simuladors de cotxe ( ACN | Àlex Recolons )

Se celebra la tercera edició del saló gaming SAGA, entre el 29 de novembre i l'1 de desembre, a La Farga de l'Hospitalet. L'objectiu és que es consolidi com l'esdeveniment de referència dels videojocs en català. Els organitzadors són la Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Els Departaments de Política Lingüística, d’Empresa i Treball, i de Presidència, fan "una aposta especial pel talent local, les activitats formatives i el públic familiar".

Ocupa gairebé 7.000 metres quadrats i ofereix una zona firal amb estands d'empreses desenvolupadores que mostren les últimes novetats del món dels videojocs en català, a més de centres formatius, associacions de jugadors i clubs d'esports electrònics. També manté l'espai de la LAN Party perquè fins a 200 persones puguin jugar durant 56 hores seguides a desenes de videojocs, i programa competicions de primer nivell en un gran escenari de 14 metres amb els millors equips en català de la competició LlOP del 'League of Legends'.

A més a més, compta amb més de 100 punts de joc, sota els lemes «Hem nascut per jugar» i «#TothomÉsGamer», per a descobrir videojocs actuals i retro. Així mateix, acull  xerrades, formacions i mentories, i permet sentir diversos pòdcasts en directe.

En l'edició d'enguany, l'espai LAN incorpora una Zona Fighting per acollir un dels principals tornejos estatals de jocs de lluita, el ‘Knock out’, i per jugar a videojocs com el ‘Super Smash Bros Ultimate’ de Nintendo. El Line i el Tibetano, els dos millors jugadors del moment de 'Tekken 8', assisteixen a la celebració. És el primer cop que les competicions oficials d’aquests videojocs es retransmeten en català. El SAGA duplica els premis que podran guanyar els participants, i els guardons arriben als 1.000 euros, en el cas del ‘League of Legends’ i el ‘Valorant’.

La jornada de divendres es va centrar en els estudiants, amb molts tallers i sessions informatives perquè descobreixin possibilitats formatives i sortides laborals. També es va disputar la final d’UB Alma Mater, el primer torneig intrauniversitari d'esports electrònics, que organitza la Universitat de Barcelona. L’equip 'Umbra', format per estudiants de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut i de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, s’ha proclamat campió de la primera edició.

Dissabte el dediquen a fer valdre el talent creatiu, per donar més visibilitat a les empreses desenvolupadores. Diumenge, el darrer dia, és el final de les competicions i, com a novetat, hi ha programades moltes activitats per al públic familiar.

D'altra banda, un nou acte d'aquesta edició és la Game Jam per als estudiants dels centres formatius. Es tracta d'un concurs de creació de jocs in situ a partir d'una premissa concreta que contribueix a ludificar encara més el saló. Potencia la creació de videojocs i es visibilitzen els centres formatius i als futurs professionals de la indústria.

La consolidació de l'esdeveniment de referència del gaming en català

Un dels plats forts és el lliurament dels tercers Premis SAGA als millors videojocs en català, uns guardons organitzats per Plataforma per la Llengua amb Lúdica i Gaming.cat. El lliurament és el dissabte 30 de novembre a les 18.30 h i el presenten la Laia Paz, creadora de contingut i Xavi PSX, presentador del pòdcast 'Ready to Play'. La gala es pot seguir a través del canal de YouTube de Plataforma per la Llengua. S'han presentat més d'una vintena de jocs i el jurat considera que "la qualitat general és superior a la de l’any passat".

Els premis han mantingut les categories de l’edició anterior: premi al videojoc en català de millor narrativa, premi al videojoc en català de millor art visual, premi al videojoc en català de millor disseny de so, premi al videojoc en català de millor jugabilitat, premi al videojoc en català amb més impacte social i premi al videojoc en català de l'any. A més a més, els dies previs a la celebració de SAGA, els usuaris han pogut votar a través d'Internet el premi del públic al videojoc en català.

El jurat dels premis el formen: Eulàlia Febrer, professora de disseny de so al CITM i subdirectora de l'àrea de Música d'UNIR; Gabriel Vich, artista 2D i 3D, animador i professor a EDIB; Laura González, directora de PowerUp+ i coordinadora de l'IndieDevDay; i Patrick Urbano, director i guionista de televisió. El completen representants de les tres entitats impulsores: Gaming.cat, Lúdica i Plataforma per la Llengua. Així mateix, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació lliura el Premi al creador en català de l'any de contingut sobre videojocs.

En l'edició de l'any passat, el saló va créixer en durada i en espai. Va passar de dos dies a tres, incorporant-hi un divendres per facilitar que hi poguessin assistir estudiants, i va passar de concentrar-se en 4.500 metres quadrats a arribar als 7.000. L'assistència va superar les expectatives i va duplicar la de la primera edició. En les dues primeres edicions de SAGA, s'ha batut el rècord d'audiència en retransmissions de videojocs en català a Twitch i el Norman López, creador de continguts en català, ha arribat per primer cop als 10.000 seguidors en aquesta plataforma.

També s'ha retransmès per primera vegada en català una partida del Barça del 'League of Legends' i s'ha pogut sentir per primer cop una partida d'aquest videojoc amb les veus dels personatges en català, gràcies a una modificació no oficial del joc, que es pot descarregar de franc a Internet i que els impulsors del doblatge han posat a disposició de l'empresa desenvolupadora.

El saló del gaming Saga reuneix la indústria del vídeojoc en català | Agnès Batlle

Per un altre costat, el SAGA fa feina durant tot l'any per fer prevaldre els videojocs que inclouen el català i per fer créixer la llengua en tots els àmbits del sector. Per a la Plataforma per la Llengua, l'existència de SAGA és un incentiu perquè els creadors incorporin el català en els videojocs. La llengua és un dels requisits per participar-hi i la indústria el veu com una oportunitat no només per guanyar visibilitat, sinó també per connectar amb el públic local.

Cal destacar que Catalunya és la regió europea amb més inversió estrangera en videojocs i que representa el 52% de la facturació a l'Estat espanyol. Tanmateix, la presència del català en el món dels videojocs continua sent residual. Tot i que el 53% dels videojocs fets a Catalunya incorporen el català, cap dels videojocs més consumits pel públic, l'inclou. Per a Plataforma per la Llengua, l'existència del saló és una oportunitat perquè les grans empreses del sector vegin el potencial de les competicions i les retransmissions en català, i del valor afegit de la llengua a l'hora d'introduir-se al mercat catalanoparlant.