Enlaces accesibilidad

Recepta d'una bona escalivada feta a la brasa a Torrelles de Llobregat

Por
Recepta d'una bona escalivada feta a la brasa a Torrelles de Llobregat
Escalivada de pebrot i albergínia.

Sílvia Abril es desplaça fins al petit poble de Torrelles de Llobregat, situat al cor de la comarca del Baix Llobregat. El municipi de Torrelles, tranquil i amb ambient de muntanya, es troba a tan sols 20 minuts de la frenètica capital barcelonina. Tot i això, conserva l'essència dels pobles, on els veïns es coneixen entre ells i la vida es mou a un ritme més pausat que a les grans ciutats.

En aquesta localitat, la Sílvia aprofundeix en els secrets d'un dels plats més icònics de la gastronomia catalana: l'escalivada. Segons el gastrònom Pep Palau, és "un plat que té un saber fer, que és part de la nostra cuina i de la nostra identitat col·lectiva com a poble".

Un plat amb molts avantatges

L'escalivada és una amanida estacional d'hortalisses com albergínies, pebrots, alls, cebes i tomàquets, que es couen lentament al forn o, tradicionalment, a les flames de la brasa. Aquesta tècnica permet que les verdures es coguin amb la seva pròpia aigua, potenciant els seus sabors naturals.

Un plat amb molts avantatges

Pebrots a la flama del foc.

L'ingredient principal d'aquesta recepta és el pebrot. No importa si és vermell, verd o groc, sempre que sigui gruixut. Això permetrà pelar-lo millor i que tingui més carn. Per Pep Palau, la varietat dels quatre morros, que es feia servir tradicionalment, és el pebrot clau per a una bona escalivada.

Recepta d'una bona escalivada feta a la brasa a Torrelles de LlobregatRecepta d'una bona escalivada feta a la brasa a Torrelles de Llobregat
Ingredientes Preparación
  • 6 pebrots vermells
  • 6 albergínies
  • 2 cebes de Figueres
  • 1 all
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Pebre
  1. Encén el foc de la brasa
  2. Posa els pebrots directament sobre la flama del foc
  3. Retira'ls quan estiguin llestos
  4. Col·loca les albergínies sobre la graella de la brasa
  5. Posa les cebes directament sobre les brases
  6. Mentrestant, pela els pebrots
  7. Retira les albergínies del foc
  8. Pela les albergínies i queda't només amb la polpa
  9. Talla els pebrots a tires
  10. Pela les cebes

És un plat versàtil i econòmic, ja que els seus ingredients són de proximitat i es poden fins i tot cultivar a casa. A més, es pot gaudir fred o calent, sol o com a acompanyament d'altres plats, sobre una llesca de pa amb allioli o fins i tot en una amanida. Gràcies a la seva bona conservació, també es converteix en una opció pràctica i saludable.

A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril i la propietària d''El Rebost de la Txus', Txus Ucar, cuinen juntes la millor escalivada a la brasa en una masia de Torrelles. La presentadora s'encarrega de portar les albergínies, una verdura que destaca per les seves propietats diürètiques, la llenya dels estelladors de Torrelles per a la barbacoa i una mica de xai per fer una bona graella de carn.

Txus Ucar i Sílvia Abril

A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril i la propietària d''El Rebost de la Txus', Txus Ucar, cuinen juntes la millor escalivada a la brasa

Fer una bona escalivada no té molt de misteri, però encara que el procediment sigui senzill, sí que requereix una mica de tècnica. Aquest plat és tot un homenatge als sabors de sempre i, al programa, Sílvia Abril descobreix la senzillesa d'aquesta suculenta amanida.