Recepta d'una bona escalivada feta a la brasa a Torrelles de Llobregat
- Sílvia Abril cuina a Torrelles de Llobregat un plat econòmic, versàtil i de proximitat: l'escalivada
- Descobreix l'ofici dels estelladors, un grup de voluntaris que cuida els boscos
Sílvia Abril es desplaça fins al petit poble de Torrelles de Llobregat, situat al cor de la comarca del Baix Llobregat. El municipi de Torrelles, tranquil i amb ambient de muntanya, es troba a tan sols 20 minuts de la frenètica capital barcelonina. Tot i això, conserva l'essència dels pobles, on els veïns es coneixen entre ells i la vida es mou a un ritme més pausat que a les grans ciutats.
En aquesta localitat, la Sílvia aprofundeix en els secrets d'un dels plats més icònics de la gastronomia catalana: l'escalivada. Segons el gastrònom Pep Palau, és "un plat que té un saber fer, que és part de la nostra cuina i de la nostra identitat col·lectiva com a poble".
Un plat amb molts avantatges
L'escalivada és una amanida estacional d'hortalisses com albergínies, pebrots, alls, cebes i tomàquets, que es couen lentament al forn o, tradicionalment, a les flames de la brasa. Aquesta tècnica permet que les verdures es coguin amb la seva pròpia aigua, potenciant els seus sabors naturals.
L'ingredient principal d'aquesta recepta és el pebrot. No importa si és vermell, verd o groc, sempre que sigui gruixut. Això permetrà pelar-lo millor i que tingui més carn. Per Pep Palau, la varietat dels quatre morros, que es feia servir tradicionalment, és el pebrot clau per a una bona escalivada.
Ingredientes | Preparación |
---|---|
|
|
És un plat versàtil i econòmic, ja que els seus ingredients són de proximitat i es poden fins i tot cultivar a casa. A més, es pot gaudir fred o calent, sol o com a acompanyament d'altres plats, sobre una llesca de pa amb allioli o fins i tot en una amanida. Gràcies a la seva bona conservació, també es converteix en una opció pràctica i saludable.
A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril i la propietària d''El Rebost de la Txus', Txus Ucar, cuinen juntes la millor escalivada a la brasa en una masia de Torrelles. La presentadora s'encarrega de portar les albergínies, una verdura que destaca per les seves propietats diürètiques, la llenya dels estelladors de Torrelles per a la barbacoa i una mica de xai per fer una bona graella de carn.
Fer una bona escalivada no té molt de misteri, però encara que el procediment sigui senzill, sí que requereix una mica de tècnica. Aquest plat és tot un homenatge als sabors de sempre i, al programa, Sílvia Abril descobreix la senzillesa d'aquesta suculenta amanida.