Salut considera que en poc temps hi haurà una vacuna contra la Sida
- La consellera de Salut, Olga Pané, destaca els avenços que s'han fet per combatre el VIH gràcies a la ciència
- El Comitè 1r de Desembre posa el focus en la importància de comptar amb referents inspiradors en la lluita contra el virus
En homenatge a les víctimes de la Sida, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han desplegat dos tapissos a cada balcó de banda i banda de la plaça Sant Jaume. El desplegament s’ha fet simultàniament amb la façana del Palau de la Generalitat i ha estat organitzat per l’Associació Projectes dels Noms. El tapís del consistori barceloní, l'han confeccionat familiars i amics de les persones desaparegudes a causa del virus.
Durant l'acte institucional al Palau de la Generalitat per a commemorar el Dia Mundial de la Sida, Olga Pané, consellera de Salut, s’ha mostrat optimista sobre una vacuna que posi fi a la malaltia d'aquí a uns anys. Ha declarat que “el VIH ha tingut una bona resposta científica, perquè la ciència sempre dona bona resposta".
Pané ha fet una crida a continuar sent “ambiciosos”. Ha destacat que “l’èxit” d’aquesta batalla és la “conjunció d’esforços entre la societat civil, les ONG, i l’administració pública”. Assegura que les coses han “millorat moltíssim” respecte dels anys 90, malgrat les "deficiències". A Catalunya, s'han diagnosticat 481 casos en el darrer any. El 95% dels casos coneix la situació, el 90% està en tractament i el 88% té el virus indetectable.
Al seu torn, Marta Villanueva, regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, ha defensat que, tot i els avenços, hi ha reptes “prioritaris” per combatre la malaltia com som la cronicitat del VIH, l’accés a la detecció precoç, l’accés a la profilaxi o l’acompanyament al llarg de la vida. També assenyala que la societat “no es pot aturar” i que aquesta té el “repte d'erradicar la malaltia l'any 2030”. Per això, treballa amb les entitats de la taula de l’Estratègia compartida Salut Sexual i Reproductiva, que enguany fa 10 anys, per establir polítiques que donin resposta als nous reptes.
Segons dades recollides a l’informe 'Vigilància epidemiològica de la infecció pel VIH i la SIDA a Barcelona (2023)' de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’any 2023 es van detectar 184 noves infeccions per VIH a Barcelona. Aquesta dada suposa una davallada del 18% respecte al 2022. La infecció continua afectant més els homes i la via sexual és la forma de transmissió més freqüent. L’informe apunta que la vigilància que es duu a terme és essencial per caracteritzar el VIH a Barcelona.
D'altra banda, el Comitè 1r de Desembre posa el focus en la importància de comptar amb referents inspiradors en la lluita contra el VIH. Des de l'ONG volen ajudar a crear referències positives i inspiradores, i espais segurs lliures d'estigma i discriminació on no haver d'amagar la condició de seropositiu. Mario Robles, copresident del Comitè 1r de Desembre, aposta per una major "formació i sensibilització" de la societat a través de l'educació, la cultura o els mitjans de comunicació.
Altres dades de l'enquesta 'VIH i discriminació' 2024, elaborada pel Comitè 1r de Desembre, mostren que un 51% dels enquestats que viuen a la ciutat de Barcelona ha patit discriminació a raó del VIH. A més a més, un 31% afirmen haver patit discriminació per LGTBIfòbia. No obstant això, un 88% dels enquestats no ha denunciat les situacions de discriminació que ha patit. El motiu principal és perquè consideren que no serviria per a res.