Enlaces accesibilidad

Alex Brendemühl, actor: "Jo sempre, des de la meva intuïció, poso límits"

  • L’intèrpret presenta a ‘Punts de Vista’ el llargmetratge 'Escanyapobres’, adaptació cinematogràfica del clàssic català de Narcís Oller
  • La pel·lícula, dirigida per Ibai Abad, ja es pot veure als cinemes

Per
Punts de Vista - Entrevista a Alex Brendemühl
2 min.

L’arribada d’un tren a un poble aïllat porta el progrés, però també un home de negocis usurer i avariciós. Aquesta és la premissa d’’Escanyapobres’, l’adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de Narcís Oller, dirigida per Ibai Abad i protagonitzada per Alex Brendemühl, que ja es pot veure als cinemes.

A ‘Punts de Vista’, Alex Brendemühl explica que va haver de fer front a un dels reptes més difícils de la seva carrera: rodar en una mina a 100 metres de profunditat. L’intèrpret, que pateix de claustrofòbia, reconeix que es va emprenyar molt amb el director, perquè aquella escena es podria haver gravat en un decorat i haver-se estalviat l’angoixa i el patiment, encara que ara ho recorda entre riures.  Tot i això, l’actor assegura que, al llarg de la seva carrera, ha refusat fer certes coses: “Jo sempre, des de la meva intuïció, poso límits”.

Si la postura ètica de la narració és ambigua, no m’interessa

Brendemühl relata que s’ha negat a fer coses que ell pensa que posen massa en risc tant a si mateix com a la gent de l’equip, com ara: “Quan has de fer una frenada davant d’una càmera i et demanen cada cop fer-ho més a prop, perquè sigui més espectacular, i jo no veig clar que no pugui fer-li mal a l’operari de càmera”. Així mateix, també expressa que ha rebutjat certs guions per motius ètics: “Em costa molt corporitzar un personatge que faci segons quines coses. Si la postura ètica de la narració és ambigua, dic que no m’interessa”.

‘Escanyapobres’, un western mediterrani

La pel·lícula, que es va rodar entre València i Catalunya, explica com l'arribada del ferrocarril a un petit poble transforma la vida de la gent a través de l’arribada dels diners, de la corrupció o del personatge interpretat per l’Alex Brendemühl. Aquest argument del segle XIX, però, ressona encara ara al segle XXI. “Podríem traslladar-ho a la metàfora dels bancs dolents, dels fons voltor, que s'enduen les propietats de la gent, d'aquells que no poden pagar…”, reflexiona l’actor.

Per interpretar aquest personatge, Brendemühl diu que va jugar amb l’arquetip del dolent del conte: “Pots portar-ho una mica a l’extrem i després trobar-li el realisme i la contemporaneïtat en la relació amb els altres personatges”. El repartiment d’’Escanyapobres’ el completa Mireia Vilapuig, Laura Conejero i Quim Àvila.