Enlaces accesibilidad

Elena Crespi i la revolució sexual feminista

  • La psicòloga i sexòloga Elena Crespi creu que els pares i les mares encara parlen poc de sexe amb els seus fills
  • Els estereotips estètics del que són víctimes les dones són un hàndicap per gaudir del sexe

Per
Noms Propis - Elena Crespi, sexòloga

Elena Crespi parla obertament de sexe. Psicòloga i sexòloga des d’un punt de vista feminista, creu que el sexe és encara un tema tabú en la nostra societat. Malgrat haver avançat molt, encara és un aspecte de la vida íntima carregada de prejudicis i que genera moltíssimes inseguretats. Sobretot en les dones, que a més han estat víctimes històricament dels estereotips estètics que marquen cada època i que els ha impedit gaudir explícitament del seu cos.

Elena Crespi aborda l'educació sexual des d'una perspectiva feminista i no normativa, i això, tal com assegura a 'Noms Propis' li ha comportat crispació i crítiques a les xarxes socials: "Quan parles de sexe des de la perspectiva feminista i expliques que el que ens han ensenyat sobretot beneficia a una part de la població i no a totes, hi ha qui diu que això no agrada tant".

Es parla poc de sexe a l’entorn familiar

Abans d’especialitzar-se en psicologia sexual, ella mateixa va patir l’estigma social de tenir un cos més gras del que es considera normatiu. La violència estètica contra les dones ha estat i continua sent un obstacle per gaudir del sexe compartit. Però també ho és l’educació sexual rebuda a casa. "Encara es parla poc de sexe a l’entorn familiar, amb la qual cosa molts adolescents busquen en la pornografia aquestes ensenyances", un mal sexe, segons diu Elena Crespi, que estandarditza l’agressivitat i el masclisme perpetuant la submissió femenina.

Les dones prioritzen el sexe a partir dels 45 anys

La majoria de les persones que visiten la seva consulta són dones d’entre 40 i 50 anys, després d’haver tingut fills, i fins it tot molt després de la menopausa. Dones que estan en plena crisi, no sempre negativa, per les quals el plaer sexual esdevé una prioritat. A aquesta edat s'adonen que han tingut sexe per mantenir el seu paper en la parella, per satisfer-la, però que volen altres tipus de relacions De fet, diu Elena Crespi, se'ns ha educat com a objectes de desig sexual i demanem poc les coses que ens agraden.

El sexe també s'aprèn

Convençuda de l’efecte transformador que pot tenir la teràpia sexual en els seus pacients, és una incansable divulgadora de les relacions sexoafectives. El sexe té una part instintiva, sobretot a l’hora d’escollir amb qui volem tenir sexe, però ningú no neix ensenyat sobre com practicar-lo. En aquest sentit, a més de consulta privada, Elena Crespi ha escrit diversos llibres d’educació sexual com ara 'Parlem de sexe a casa' o 'Hola sexe' dirigit als més joves. També col·labora amb el programa 'De boca a orella' amb Sílvia Tarragona a Ràdio 4 i també fa cursos i tallers sobre sexualitat.