Eye Harp, l'instrument que es toca amb els ulls
- Eye Harp és un instrument que permet que persones sense mobilitat puguin crear música amb el moviment dels ulls
- Àrreu, el poble de Lleida que té un únic habitant
Les noves tecnologies no només serveixen per facilitar la vida de les persones sinó que també poden marcar la diferència entre el que poden i el que no poden fer. A ‘En Router’, Thais Villas presenta la història de Joel Bueno, un noi de 16 anys que pateix una paràlisi cerebral i que gràcies a un projecte tecnològic anomenat Eye Harp ha pogut fer realitat el seu somni: tocar un instrument.
En Joel i la seva història de superació
Quan en Joel, un jove de l’Hospitalet del Llobregat, va néixer, va patir una hipòxia que li va provocar una falta d’oxigen. Com a conseqüència, pateix una paràlisi cerebral, concretament una tetraparèsia espàstica distònica que l'afecta a les quatre extremitats i a la parla. Per tant, en Joel no pot caminar, valdre’s per si sol ni comunicar-se verbalment. No obstant això, aquest adolescent està ple de vida, d’energia i de passions com el futbol i la música, una afició que, gràcies a les noves tecnologia, pot practicar.
Eye Hart, el projecte que li ha canviat la vida
Quan el pare d’en Joel, Jordi Bueno, va llegir a un diari sobre un nou projecte de la unitat de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra es va posar en contacte amb ells de seguida. Es tractava d’un instrument que es tocava amb els ulls, amb la mirada, i va saber que era ideal pel seu fill.
“En Joel és la primera persona amb una afectació que ha provat l’instrument perquè és nou, no hi ha un històric. A partir d’aquí, s’està desenvolupant el projecte”, comenta Bueno a Thais Villas.
L’instrument que es toca amb els ulls
L’Eye Harp és un aparell que capta el moviment dels ulls i el tradueix en sons. “En comptes de tocar la tecla d’un piano i que soni, és la mirada d’en Joel la que activa el software. Hi ha els cercles de colors i tota la part interior és com la part blanca del piano”, explica l’Albert, el professor de música del noi.
Amb aquest sistema, els alumnes poder fer harmonies, ritmes i qualsevol cosa que es plantegin com faria qualsevol altre estudiant de música, amb autonomia i sense dependre de ningú per obtenir els sons. “Treballem amb músiques improvisades, amb la metodologia del jazz, i es fa servir l’Eye Harp com a instrument de comunicació”, afegeix el mestre.
Pel que fa al Joel, està contentíssim amb aquest projecte que tant significa per a ell: “L’Eye Harp m’ha canviat tot. He passat de no poder tocar música a pujar a escenaris o estudiar a una escola de música que no hagués pogut imaginar ni en els meus millors somnis”. El jove està entusiasmat, ja que, tal com explica a 'En Router', “la música m’aporta passió. És molt bona per la vida i és una forma d’expressar els sentiments”.