Els pescadors catalans es queden a port contra la reducció de la pesca d'arrossegament
- La Comissió Europea vol reduir la pesca d'arrossegament un 79%
- El conseller considera que podria suposar la desaparició de la flota catalana i el ministre busca un "acord equilibrat"
Protesta dels pescadors espanyols, juntament amb els francesos i italians, davant el Parlament Europeu coincidint amb el Consell d'Agricultura i Pesca. El motiu: la voluntat de la Comissió Europea de limitar a un màxim de 27 dies l'any l'activitat d'arrossegament al Mediterrani, que fins ara, es permetia fer pesca d'arrossegament 130 dies, de mitjana.
La iniciativa impulsada per la Comissió Europea, que ha de ser debatuda entre aquest dilluns i dimarts a Brussel·les, representa una obligació de reduir la pesca d'arrossegament en un 79 %. A més, estableix complementàriament una reducció del 30% de les captures de gamba, amb un màxim de 551 tones per a Espanya. "Al nostre entendre no és compatible amb el manteniment de l’activitat pesquera", indica el conseller.
“🛥️ Protesta contra la regulació pesquera.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 9, 2024
La Comissió Europea vol reduir la pesca d'arrossegament un 79% | @RTVECatalunya pic.twitter.com/LUYfuniNRW“
El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas aquest dilluns s'ha mostrat optimista per arribar a "un acord equilibrat" sobre la pesca al mar Mediterrani. Abans de començar el Consell d’Agricultura i Pesca a Brussel·les, Planas ha afirmat que hi ha "elements" per aconseguir-lo. En aquest sentit, ha subratllat el treball conjunt amb francesos i italians. Alhora, també l’ha titllat de “desgavell”, des del punt de vista econòmic per, entre d’altres, l’impacte en l’ocupació. El titular d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha advertit: "L'Estat no acceptarà un resultat desfavorable per als interessos dels nostres pescadors".
Com afectaria la flota catalana?
La passada setmana el Govern ja va avisar a la Comissió Europea que la nova política de restriccions pesqueres suposaria la desaparició de la flota catalana i, en conseqüència, de tota la cadena de valor que va des del pescador fins a les peixateries. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va demanar al comissari de Pesca, Costas Kadis, a través d’una carta, que escolti el sector pesquer, les administracions pesqueres del Mediterrani i la comunitat científica que reclama una revisió de les metodologies d’avaluació dels estocs del Multi Anual Plan (MAP). "I això ha de passar obligatòriament per una moratòria del MAP per a l’any 2025 i paral·lelament a una avaluació socioeconòmica del sector", ha exposat.
Espanya, que considera la proposta "inacceptable", ja ha avançat que es farà escoltar i traslladarà el seu malestar a la trobada, amb la intenció que l'executiu comunitari presenti solucions alternatives. Perquè la seva pressió sigui més efectiva, l'Estat farà front comú amb Itàlia i França, dos països també en desacord amb la proposta i que junts amenacen de bloquejar l'acord sobre les quotes pesqueres per al 2025 en cas que la Comissió Europea es tanqui en banda.
Alguns partits polítics han mostrat el seu malestar també davant aquesta mesura, encara que no tenen cap paper en les negociacions. La setmana passada es va celebrar una audiència a l'Eurocambra on dirigents que anaven des de Vox, els Verds, els socialistes i els populars van defensar que els límits que es pretenen imposar a la pesca d'arrossegament són "insostenibles". Al mateix temps, delegacions com la dels socialistes o ERC van enviar cartes a la nova Comissió Europea per exigir la retirada de la proposta final fins que no es digui a terme "una anàlisi socioeconòmica completa".
Coincidint amb la reunió dels ministres del ram, aquest dimarts també es desplaçaran a Brussel·les el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, i diversos patrons, per reunir-se amb el director de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Antoni Espanya, i la subdirectora general de Pesca, Aqüicultura i Estructures Pesqueres, Itziar Segarra, per fer sentir les seves reivindicacions.
Els pescadors, sense feinejar
Així mateix, els pescadors catalans s'aturaran aquest dilluns i dimarts en senyal de protesta per la reducció que vol imposar la Comissió Europea. És el cas de les barques del Port de Palamós que aquest dilluns estan amarrades i no sortiran a feinejar tampoc aquesta nit. Les flotes dels principals ports de Catalunya quedaran aturades i les llotges tancades.
“🛥️ Protesta de sector pesquer català per la reducció dels dies de pesca d'arrossegament | @RTVECatalunya @Olga_Rguez pic.twitter.com/bhPqMI2Wgc“
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 9, 2024
En paral·lel a les protestes a Brussel·les i Madrid, pescadors i entitats s'han reunit aquest dilluns al moll de pescadors de Tarragona per donar suport al sector pesquer i mostrar el seu rebuig davant la proposta de la Comissió Europea de reduir un 80% l'activitat l'any vinent. També en poblacions com Cambrils i Torredembarra.
El president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz, ha qualificat els comissaris europeus com la "Santa Inquisició de la ramaderia i la pesca", ja que segons ha explicat, els han estat complicant l'exercici del seu ofici mitjançant multes, sancions i controls. També ha recalcat que "el dia que no es pesca no es guanya, però, en canvi, aquest senyor – el comissari europeu- té una santa paga cada mes".
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha convidat el comissari europeu a visitar el Moll de Pescadors de Tarragona perquè pugui conèixer la realitat del sector, "quines històries familiars i estil de vida hi ha darrere". L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, que també ha assistit a l'acte, ha posat el focus en què aquesta iniciativa europea equipara tots els mars i flotes pesqueres, sense tenir en compte que "no és el mateix una flota de multinacionals a l'Atlàntic, que té una gran capacitat de pesca diària, i que amb 27 dies l'any poden subsistir, que una de més petita i familiar amb tres o quatre treballadors".