Enlaces accesibilidad
Protesta

Segon dia de vaga de pescadors contra les restriccions de la Comissió Europea

  • Les peixateries amb producte de proximitat són les que més han notat l'aturada, ja que representen el 20 % del peix que mengem
  • La pesca d'arrossegament fa un terç de les captures i és amb la que més diners ingressa el sector, gairebé el 60%
  • Els científics marins asseguren que és possible preservar el fons del mar sense prohibir aquesta modalitat de pesca

Per
Barcos pesqueros catalanes con matrículas visibles y gráficos que muestran disminución de actividad pesquera entre 2016 y 2022, junto a porcentajes de datos sectoriales.  Impacto de huelga.
Quina és la situació del sector pesquer d'arrossegament? RTVE Catalunya

Continuen les protestes dels pescadors per la regulació que vol imposar la Comissió Europea al Mediterrani. Aquest és el segon dia de vaga que s'ha convocat pel sector, que segueix amb atenció les reunions a Brussel·les. Els pescadors protesten contra la mesura que faria reduir els dies per sortir a pescar dels vaixells de pesca d'arrossegament en un 79% a partir de l'any que ve. La Generalitat assegura que ha fet els deures amb les restriccions, i els científics que no s'han aplicat totes les mesures per fer la pesca més sostenible i que encara queda molta feina per fer.

Afecta la vaga al consumidor?

A les pescateries, les repercussions de la vaga s'han notat als mercats on la majoria de producte és de proximitat. Aquest peix representa un 20 % del que mengem i es pesca a Catalunya, la meitat d'arrossegament. I és en aquestes parades on més s'està notant, tot i que el 80 % del peix que mengem prové de fora, de Galícia o Noruega. El Mercat Tarragona, un dels més afectats: unes 7 o 8 parades de peix. Els preus pujaran a partir de dijous, però, diuen, per Nadal no per la vaga.

Els preus pujaran a partir de dijous, però, diuen, per Nadal no per la vaga.

Les peixateries comencen a notar la vaga del sector de l'arrossegament

Més protestes

En paral·lel, les protestes s'han repetit en aquest dimarts en diverses confraries com la de Barcelona o la de Blanes, on s'ha vist una imatge inèdita: més d’una vintena d'embarcacions pesqueres al bell mig de la badia han fet sonar les sirenes. Acompanyant els pescadors des de terra molts veïns i veïnes s’han unit a la protesta fent sonar el xiulet i reivindicant peix fresc i de proximitat.

I fan valdre la pesca com a un sector estratègic per a alguns pobles com Blanes. Segons el consistori, és la segona font d’ingressos del municipi i només l’arrossegament representa el 60% dels ingressos de la confraria.

Blanes protesta contra la moratòria de pesca de la Comissió Europea

La pesca d'arrossegament, al focus

Aquesta modalitat de pesca, l'arrossegament, és la segona que més tones recull a casa nostra. És la que captura gamba, escamarlà, llenguado o lluç. Segons les darreres dades del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, aquesta modalitat representa un terç de tot el peix que es pesca i amb la que més diners ingressa el sector, gairebé el 60%.

La política pesquera ve d'Europa. La marca la Comissió Europea amb tots els estats membres i és comuna per a tot el Mediterrani Occidental. Això inclou Espanya, França i Itàlia. Des de Catalunya, Generalitat i pescadors defensen que fa temps que estan prenent mesures sostenibles, precisament per evitar restriccions més severes. Totes les mirades estan posades a Brussel·les on negocien les noves condicions per continuar l'activitat l'any vinent.

Som una comunitat que hem fet els deures de fa temps

"Estem treballant per incrementar el nombre de superfícies on està la prohibida la pesca per afavorir la reproducció. Això ja fa anys que s'està aplicant i en aquest sentit som una comunitat que hem fet els deures de fa temps", assenyala Antoni Espanya, director general de política Marítima i Pesca Sostenible.

A la costa catalana, hi ha 20 zones marines on la pesca està prohibida tot l'any. En total, més de 500 quilòmetres quadrats.

Els pescadors asseguren que la decisió els va agafar per sorpresa i estan en "estat de xoc". Ho assegura Josep Garcia, armador d'un vaixell de pesca de Barcelona, qui alerta que la reducció del 80% d’activitat que imposa la UE pot suposar la desaparició de la flota catalana: "És impossible subsistir".

Garcia explica que la restricció europea a l'activitat pesquera afectarà a tota la cadena: "No hi haurà peix de proximitat i el que més valorem. Tot se'n va en orris".

Josep Garcia, pescador: "Estem en estat de xoc. És impossible subsistir"

Els pescadors asseguren que s'han fet els deures, tot i que la presència d'embarcacions s'ha reduït en un 40 % en els últims 20 anys. Ara en queden unes 200 (les darreres dades oficials publicades el 2023, en detallen 206), la majoria a la Ràpita.

Les mesures s'han aplicat molt poc

Científics marins asseguren que és possible preservar el fons del mar sense prohibir la pesca d'arrossegament. "Les mesures que per exemple nosaltres proposàvem... que una és fer la mida de la xarxa, que tingui uns forats més grans per poder deixar els petits, això només s'ha fet de forma voluntària, i s'han aplicat molt poc", reclama Eve Galimany investigadora de l'ICATMAR i de l'Institut de Ciències del Mar.

Per tant, opinen que encara hi ha marge de millora en la forma de pescar abans que retallar jornades de pesca. Si demà la Comissió Europea confirma la retallada, es preveuen més importacions del nord d'Àfrica. Un fenomen que repercuteix directament en el sector pesquer del Mediterrani, i català.