La UE acorda reduir els dies de pesca en el Mediterrani, però podran augmentar si utilitzen xarxes més sostenibles
- L'activitat de la pesca d'arrossegament es redueix en un 66%, però es podrà pescar més si s'usen arts més sostenibles
- La proposta inicial de l'Executiu comunitari implicava una reducció del 79%
Els ministres de Pesca de la Unió Europea (UE) han tancat aquest dimecres per unanimitat un acord sobre les quotes de pesca en aigües comunitàries de l'Atlàntic i el Mediterrani en 2025, que redueix els dies de pesca d'arrossegament, però estableix mecanismes de modulació i compensació. Si els pescadors, per exemple, adapten les seves xarxes per a fer la pesca més sostenible, podran augmentar el nombre de dies que tenen permès pescar.
El Govern de la Generalitat es reunirà a partir d'aquest dijous amb grups parlamentaris i confraries de pescadors per analitzar l'acord a Brussel·les sobre les quotes de pesca. Un acord s'ha aconseguit després de dos dies de reunió a Brussel·les marcats per l'oposició d'Espanya a la retallada en els dies de pesca al Mediterrani que havia plantejat la Comissió Europea (CE) a la fi de novembre. Que manté la reducció de dies, però estableix un sistema de crèdits a través de 12 mesures de sostenibilitat. Mesures com l'adaptació de les xarxes de pesca que, si els pescadors compleixen, els permetria incrementar els dies de pesca.
La Generalitat ho rep amb prudència, admet el conseller d'Agricultura i Pesca que les quotes es reduiran inevitablement, i que cal estudiar com a partir d'ara... Assegura Oscar Ordeig que s'alinearan amb les administracions per impulsar ajudes econòmiques pel sector.
Brussel·les defensa que el pacte no ha estat gens fàcil... i que equilibra la pesca sostenible i la supervivència econòmica del sector pesquer. El sector no ho veu clar.
Reducció del 66% per a l'arrossegament
En un comunicat, el Consell ha precisat que, pel que fa al Mediterrani occidental, els ministres han acordat "reduir l'esforç pesquer d'arrossegament en un 66% en aigües espanyoles i franceses i en un 38% en aigües franceses i italianes per a protegir les poblacions demersals".
El comissari europeu de Pesca, Costas Kadis, ha assegurat en una roda de premsa posterior a la reunió que "per a incentivar pràctiques sostenibles que protegeixen els alevins i incrementen la selectivitat" al Mediterrani s'ha acordat un mecanisme de compensació "que també alleujarà l'impacte socioeconòmic" de la reducció en els dies de pesca.
En aquest sentit, ha explicat que els pescadors poden beneficiar-se d'un increment "substancial" del nombre de dies en què surten a la mar a pescar "si es comprometen amb la selectivitat" (la capacitat dels mètodes de pesca de seleccionar els peixos i grandàries desitjades) amb el tancament a la pesca d'àrees de mar i amb l'ús d'instruments de pesca "innovadors".
Com a exemple, ha dit que, si un vaixell usa malles de 15 mil·límetres sota unes certes condicions, pot rebre un 50% més de dies de pesca. En aquest sentit, ha indicat que el mecanisme de compensació inclou en total 12 mesures com aquesta. Aquestes 12 mesures es poden acumular i si un vaixell utilitza totes elles pot pescar "els mateixos dies o gairebé els mateixos dies que va pescar enguany".
Així, el missatge que es vol enviar és que es continuarà pescant "els mateixos dies pràcticament, gairebé les mateixes possibilitats de pesca però de manera més sostenible".
Així mateix, hi haurà finançament amb càrrec al Fons Europeu Marítim, de Pesca i Aqüicultura "perquè els pescadors puguin sol·licitar aquestes mesures". L'entrada en vigor de l'acord es preveu per l'1 de gener.
Els pescadors, a l'espera de llegir la lletra petita de l'acord
Aquest dimecres, els pescadors han tornat a sortir a pescar després de dos dies de vaga i creuen que el que guanyin ho hauran d'invertir a fer aquestes millores. Se'ls demana adaptar les tècniques de pesca, xarxes per un arrossegament més selectiu o respectar la veda a determinades zones. A Catalunya algunes confraries ja fa temps que s'adapten. A d'altres, però, creuen que els deixa amb l'aigua al coll.
“🛥️🎣 L'acord amb la UE manté els 130 dies de pesca a canvi de fer un arrossegament més sostenible | @RTVECatalunya @Claraa_Sedano pic.twitter.com/2gcUVONDwO“
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 11, 2024
Diuen que estan prou satisfets amb la resolució europea. Molts pescadors hauran de canviar les xarxes per altres amb forats més grans. És la principal mesura que s'inclou en l'acord i la que més preocupa.
“🛥️🎣 Els pescadors tornen al mar prou satisfets amb la resolució europea, però preocupats pel cost de les noves xarxes | @RTVECatalunya @ifcorella pic.twitter.com/bo3r2hdtiJ“
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 11, 2024
Planas, satisfet després de l'acord de pesca
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha qualificat l'acord aconseguit pels ministres de pesca de la Unió Europea per a 2025 de "bon resultat" per a l'Atlàntic i el Mediterrani, perquè es partia d'una proposta "molt perjudicial" per als interessos amb una reducció del 79% en els dies de pesca que era "particularment injusta" i s'ha aconseguit "un equilibri entre rendibilitat i sostenibilitat".
“El ministre Luis Planas, "satisfet" amb l'acord sobre la pesca de 2025 a l'Atlàntic i el Mediterrani de la UE.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 11, 2024
🗣️ "Ha estat un bon resultat d'aquest Consell. Un bon resultat per a l'Atlàntic i per al Mediterrani" | @RTVECatalunya https://t.co/HWsxzI6NfE“
Així ha valorat el ministre l'acord que ha estat possible gràcies a una negociació que, segons Planas, ha estat "d'infart" i ha culminat de matinada. Podran pescar en 2025 "el mateix nombre de dies" que en 2024 - 130 dies - mitjançant l'aplicació de "mesures tècniques", de cara a la sostenibilitat.
Pel que fa a les aigües costaneres i aigües profundes, la UE ha acordat disminuir els dies de pesca d'un 30% i un 50%, i aquest percentatge és acumulatiu, amb un límit màxim de disminució del 79% que es podrà "neutralitzar" amb l'aplicació de les mesures tècniques de sostenibilitat que contempla l'acord. "Hauria suposat una mesura molt injusta i perjudicial per als nostres armadors, pescadors, ports, llotges, empreses i persones en els 3.500 km de la nostra costa mediterrània", ha assenyalat.