Enlaces accesibilidad

Com preparar una escudella per les festes de Nadal sense fracassar en l'intent

  • La xef i propietària del Semproniana de Barcelona ens acosta la recepta definitiva del plat català per excel·lència a l'hivern
  • Ada Parellada detalla la seva regla del 90-60-30 en la seva secció Històries de bar al Cafè d'idees

Por
Històries de bar - La recepta de l'escudella de Nadal d'Ada Parellada

La cuinera i propietària del restaurant Semproniana de Barcelona Ada Parellada ens explica com hem de fer l'escudella per les festes de Nadal i no fracassar en l'intent. En la seva secció Històries de bar al Cafè d'idees amb Lorena Amo, ens detalla en què consisteix la seva regla del 90-60-30 per no fallar amb aquesta recepta tradicional catalana.

L'escudella és un plat molt present a la cuina catalana i molt valorat durant els dies de més fred a l'hivern. Per això, l'Ada ens anima a fer l'escudella de Nadal!!

EscudellaEscudella
Ingredientes Preparación
  • 1 gallina tallada a quarts i sense pell també amb les potes i el coll
  • 1 jarret de vedella amb os
  • 300 g de careta de porc
  • 2 ossos de vedella, del genoll
  • ossos de l’espinada del porc
  • 2 peus de porc
  • 1 orella de porc
  • Opcional: sagí de porc
  • 2 botifarra negra
  • 2 botifarres crues
  • 100 g de cigrons crus o 200g de cigrons cuits
  • 4 patates
  • 2 cebes
  • 1 nap
  • 2 porro
  • 2 pastanagues
  • 1 branca d’api
  • 1 xirivia
  • Mitja de col d'hivern
  • 400g de Galets grans
  • 10 litre d'aigua
  • Per la pilota: 150 g de carn picada de vedella 150 g de carn picada de porc 3 grans d'all 2 ous julivert farina molla de pa llet 100 g pinyons farina pebre sal
  • Per la pilota:
  • 150 g de carn picada de vedella
  • 150 g de carn picada de porc
  • 3 grans d'all
  • 2 ous
  • julivert
  • farina
  • molla de pa
  • llet
  • 100 g pinyons
  • farina
  • pebre
  • sal
  • Per la pilota: 150 g de carn picada de vedella, 150 g de carn picada de porc, 3 grans d'all, 2 ous julivert farina molla de pa llet, 100 g pinyons, farina, pebre i sal
  1. Posem totes les carns, ben netes, a l’olla i cobreixes amb aigua freda fins que quedin cobertes.
  2. A foc fort, quan trenquin el bull, les coles i les refresques i les tornes a posar a l’olla. Així traurem part de les impureses.
  3. Tornem a cobrir amb aigua freda i fem bullir a foc mig durant una hora i mitja, escumant ben sovint perquè ens quedi un caldo net, tot i que és important que sigui un caldo dens.
  4. Afegim els cigrons (si són crus) remullats i idealment en una malla.
  5. Fem la pilota. Posem la molla de pa a remullar amb la llet. Piquem els grans d’all i el julivert.
  6. Barregem les dues carns, salpebrem i hi afegim l’all, el julivert, el pa, els ous i els pinyons (poden ser torrats). Pastem amb les mans fins aconseguir una massa homogènia. Fem la forma de pilota i enfarinem, espolsem bé per retirar la farina sobrera.
  7. Afegim totes les verdures netes o pelades, menys les patates i la col. (Important pelar les xirivies.) Si no hi cap a l’olla de les carns, farem bullir en una olla a part i llavors ja unirem els dos brous. Afegirem els cigrons, que han de bullir una hora màxim. Mitja hora abans d’acabar la cocció, posarem les patates, la col, la botifarra crua i la pilota. I al final de tot hi posem les botifarres negres i els cigrons (si els hem comprat cuits).
  8. Amb les verdures, el conjunt ha de bullir unes 3 hores màxim.
  9. Fem refredar la sopa en un lloc on passi aire per sota l’olla.
  10. Traiem la carn i la verdura i la reservem, serà la carn d’olla.
  11. Colem la sopa per enretirar totes les restes de verdures i també els cigrons.

Recupera el vídeo de com fer l'escudella per seguir totes les recomanacions de preparació, els temps de cocció, dels tipus d'ingredients...i si es pot congelar si en sobra!