Com funcionarà el 112 després de la integració de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil?
- La integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al telèfon d'emergències 112 entra en la fase final
- Gairebé el 36% de les trucades són per temes de seguretat i un 28 % per assistències sanitàries
El telèfon d'emergències 112 està actiu als 27 estats membres de la Unió Europea i en altres països d'Europa o a Israel i regions de Rússia i Turquia. És gratuït i el gestiona el Departament d’Interior de la Generalitat. El subdirector del 112 ha explicat a TVE com funciona el servei. És d'Andreu Alfonso, i és de les persones que millor coneix aquest el 112 a Catalunya. Ocupa la subdirecció des de l'any 2010, un càrrec que, ens explica, és tècnic. Reconeix que la integració en el sistema no és nova.
Alfonso assegura que "s'està treballant des de fa anys no només amb Policia Nacional i Guàrdia Civil, també amb les policies locals del territori perquè milloraria molt l'accessibilitat i la reducció temps d'informació".
“📞🆘 Com funcionarà el 112 amb Policia Nacional i Guàrdia Civil integrades? | @RTVECatalunya @isabelojedam
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 17, 2024
➕ Info: https://t.co/yPk6ZctL5O pic.twitter.com/nAZg4rp6Pk“
Com ja passa amb Mossos, Bombers o el SEM... la comunicació del 112 amb aquests dos cossos de les Forces de Seguretat es farà mitjançant un avís informàtic i no per via telefònica, com fins ara. El teleoperador del 112 posa la informació de la trucada al sistema que avalua a qui emet els avisos.
"De la mateixa manera que ni els Mossos ni SEM no tenen coneixement de competències seves, el mateix passarà amb Policia Nacional i Guàrdia Civil", detalla Alfonso.
Els Mossos d’Esquadra són la policia integral de Catalunya i aglutinen bona part de les competències. Aquest 2024 només 230 dels avisos policials s'han enviat a Policia Nacional i Guàrdia Civil, la resta, gairebé un milió, a Mossos.
De gener a octubre d'aquest any, el 112 ha rebut uns 1,9 milions de trucades en total. Un terç alertant sobre qüestions de seguretat, un 27% de problemes sanitaris, un 15% incidències de trànsit i un 10% qüestions de civisme. La resta, fuites, incendis, qüestions meteorològiques... en menor proporció. Els treballadors de 112 aprofiten el focus mediàtic per recordar que entre el 2021 i el 2022 van fer una vaga durant 7 mesos per reclamar millores laborals. I des del gener estan per vaga per denunciar l'externalització del servei
Controvèrsia per la integració
Ja l'any 2017, amb el govern independentista de Carles Puigdemont, ja es va aprovar iniciar la integració de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la Junta de Seguretat de Catalunya. Els tràmits, iniciats fa set anys, van continuar sota els governs de Quim Torra i Pere Aragonès.
Així queda constància en dues notes de premsa sobre les trobades entre el ministre d'Interior d'aquell moment del PP, Juan Ignacio Zoido, i el conseller d'Interior, Jordi Jané. Es tractava de primera Junta de Seguretat de Catalunya després de més de vuit anys transcorreguts des de l'última, que va tenir lloc el març de 2009. Entre alguns dels temes acordats sobre terrorisme i intercanvi de dades estadístiques, Moncloa destaca que la Junta de Seguretat va acordar "integrar les capacitats de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en el Centre d'Atenció i Gestió de trucades d'urgència CAT112".
Un any i poc més tard, la Junta de Seguretat de Catalunya es va tornar a reunir el setembre de 2018, encapçalada amb un nou ministre de l'Interior, en aquest cas, el socialista Fernando Grande-Marlaska, ha encapçalat la trobada amb autoritats de la policia autonòmica catalana, de la conselleria i d'altres càrrecs del govern. Durant la trobada es van tancar diversos acords de coordinació en favor de la seguretat, entre ells la "constitució d'un grup de treball per analitzar i implementar els mecanismes d'integració de les capacitats de FCSE, en els seus àmbits de competència, al CAT112".
Uns tràmits que van continuar sota els governs de Quim Torra i de Pere Aragonès. Així ho avançava RTVE Catalunya al programa El Vespre el dijous.
“🏛️ La integració de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil al 112 encén les crítiques de l'oposició.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 12, 2024
🗣️ A debat a #ElVespre.
📲 https://t.co/1midTyPILO pic.twitter.com/bi9h1DV5ze“
D'aquest amanera, la integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al telèfon d'emergències 112 entra en la fase final. És el govern socialista actual de Salvador Illa, fa dues setmanes, el qual ordena executar, finalment, la integració d'aquests cossos en l'òrgan de coordinació de la seguretat a Catalunya. Una incorporació que ha forçat la compareixença de Salvador Illa aquest dimecres al Parlament. Ho van demanar Junts, Esquerra, Comuns i la CUP. L'Executiu d'Illa descarta revertir la decisió.