Serveis socials als CAP i més autonomia per tractar gent gran
- Salut desplega una prova pilot a 10 centres d'atenció primària per millorar l'assistència a persones amb dependència
- El Departament presenta 10 línies d'actuació i 25 mesures per afrontar els reptes del sistema sanitari
La població major de 64 anys a Espanya actualment és de més de 15 milions, segons dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). De fet, els habitants d'aquest rang d'edat han augmentat en 1,5 milions els últims 10 anys. També a Catalunya, 1 de cada 4 persones forma part de la tercera edat; un punt que el Departament de Salut vol tractar especialment.
“🧓 @salutcat crearà centres per cobrir les necessitats socials i sanitàries de persones amb dependència.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) December 19, 2024
🗣️ Olga Pané: "El problema més rellevant al que ens enfrontem és a l'envelliment de la població" | @RTVECatalunya pic.twitter.com/eUm7a5ll4j“
"Tenen unes necessitats sanitàries i socials molt més grans que els altres pacients", ha dit aquest dijous la consellera Olga Pané. I és per aquest motiu que desplegarà Centres de Salut Integrals de Referència (CSIR), en almenys 10 CAP; una prova pilot dirigida a la gent gran i amb la qual es comença la reforma del sistema sanitari.
10 línies d'actuació
L'envelliment de la societat, l'arribada de noves tecnologies i la manca de professionals són alguns dels reptes pendents de Salut, 40 anys després del seu disseny, quan, segons Pané, hi havien necessitats diferents perquè hi havia una altra estructura demogràfica.
Aquest dijous, el Comitè d'Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS) ha proposat canvis per millorar-lo; després que al setembre la Generalitat li encarregués analitzar les mancances existents.
És així que el Departament ha presentat 10 primeres línies d'actuació i 25 mesures per incorporar la IA, millorar l'organització dels equips de primària, i les llistes d'espera, i oferir als professionals el màxim suport per a desenvolupar les noves competències sorgides.
El grup d'experts demana també consolidar la figura de l’administratiu sanitari dins les unitats de metge i infermera, com ja es fa a diversos centres.
Un altre dels objectius: desplegar l’Agència de Salut Pública de Catalunya i posar en marxa una xarxa d’intel·ligència epidemiològica per elaborar models predictius per a una millor preparació enfront de noves pandèmies.
Salut posa el focus en la gent gran
L'objectiu és dotar els CAP de més autonomia alhora que s'integren alts nivells assistencials i els serveis socials amb mesures com el pagament per resultats o que puguin mobilitzar recursos per a l'atenció integrada en el domicili. És a dir, ha remarcat Pané, "unificar sobre el pacient un únic gestor de casos de les seves necessitats socials i sanitàries".
I una mesura que permetria dispositius més simples i sinèrgics i, per tant, eficiència i un augment del temps per tractar més pacients.