Enlaces accesibilidad
Històries de bar

Consells per sobreviure als àpats de les festes de Nadal

  • La xef Ada Parellada i la psicòloga Arantxa Coca ens expliquen com hem de viure aquestes dates
  • Quins consells hem de tenir en compte a l'hora de cuinar? I com ens hem de repartir per la taula?

Per
Històries de bar - Consells per sobreviure als àpats de les festes de Nadal

Arriben dies feliços i tenim ganes d'estar amb família, però les festes de Nadal poden ser una bomba de rellotgeria en algunes llars, amb la importància de les relacions i el menjar al centre. Com els hem d'afrontar? Quins consells hem de tenir en compte a l'hora de cuinar? I com ens hem de repartir per la taula?

N'hem parlat amb la cuinera i propietària del restaurant Semproniana de Barcelona Ada Parellada i amb la psicòloga especialitzada en família i parella Arantxa Coca. En una conversa amb Lorena Amo a la secció Històries de bar del Cafè d'idees, totes dues ens han acostat els seus consells bàsics per tenir en compte aquestes festes de Nadal a casa.

Consells per a les relacions familiars

  • Tenir una bona actitud: "Ja saps on vas i amb qui et trobaràs. Els temes que fa un any que no es toquen ara es revisaran. Has de tenir frases preparades políticament correctes. Has d'aparentar poc i tenir un perfil baix", ha defensat Coca.
  • Complicitat amb la parella: la psicologia sosté que cal que hi vagin fent equip.
  • Jocs de taula: pot ser una bona opció pels lligams, per bé que no tothom hi estigui d'acord.
  • Sortida preparada: Coca també defensa tenir una excusa a punt que serveixi de "pla de fugida".
  • Com seure a taula: evitar tenir davant a persones que no tenen la millor relació i tenir-hi a davant la parella són dos consells clau. Una bona opció també és intercalar pareller per evitar grupets, es poden posar en diagonal. Els nens poden estar junts, però en una altra taula o als extrems.
  • Temes prohibits: diners i negocis no són la millor opció, perquè van lligats a l'ego i a un esperit competitiu, segons la psicòloga.
  • Temes ideals: família, cuina, salut i criança.
  • Tancar el sopar a casa amb la parella: "Tanca bé, bonic, l'última copa amb la teva parella a casa", ha afegit Coca.

Consells per si ens toca cuinar

  • Les opcions alimentàries: la xef ha acostat alguns consells per a vegans i vegetarians. D'una banda, defensa que hi hagi diversitat d'entrants perquè puguin menjar de tot, per bé que considera que s'haurien de menjar els plats principals de manera excepcional: "Potser salvaràs el planeta, però potser mataràs la iaia". Per la seva part, la psicòloga -que és vegetariana- defensa que això pot suposar una indigestió a alguns estómacs. Defensa el "sentit de responsabilitat" i proposa portar un taper amb el seu menjar: "Tothom acaba picant" i "ningú s'ofèn".
  • Seguretat a la cuina: "El més important és haver-ho fet". La cuinera sosté que no passa res si la beixamel queda massa espessa o el galet és una mica massa tou, sinó que l'important és haver fet el menjar per la família. "Si algú s'atreveix a dir que no és com hauria de ser, has de contestar: L'any que ve ho fas tu'", ha etzibat. "El problema el té qui critica", afegeix.
  • No innovar: Parellada veu temerari fer coses que no has fet mai a la cuina sense abans haver fet un assaig o avançar tots els passos que puguis. En qualsevol cas, no s'han d'explicar els drames i cal defensar el plat.
  • No fer floritures que hàgim vist a les xarxes: millor basar-nos en la tradició.
  • Aperitius: perquè ell pa no ens quedi tou i estigui cruixent, hi hem de posar el farcit a última hora. Per evitar que estigui sec, hi podem posar un paper film a sobre per evitar el contacte amb l'aire.
  • Carn seca o marisc sobrecuit: Parellada destaca que podem evitar-ho apostant per alternatives, com recuperar un còctel de gambes