Joan Salvat-Papasseit, el poeta que canten els nostres músics
- Joan Salvat-Papasseit, de qui enguany commemorem el seu centenari, és un dels poetes que més canten els músics catalans
- Repassem els seus versos amb diverses actuacions dels nostres cantants i que podeu veure a l'Arxiu de TVE Catalunya, a RTVE Play
Joan Salvat-Papasseit és molt més conegut del que sembla: recitem els seus versos quan cantem cançons de Joan Manuel Serrat, Lluís Llach o Ovidi Montllor. En l'any del seu centenari, recuperem de l'Arxiu de TVE Catalunya la música que l'ha fet protagonista.
Nascut el 16 de maig del 1894, fa cent trenta anys, va morir el 1924. Poc se'l va valorar, fins que el moviment de la Nova Cançó ens el va descobrir, i ara és considerat un dels millors escriptors d'avantguarda. Els seus versos ens parlen de les vivències més pures en els petits detalls. Coneguem-lo primer, una mica millor.
La nit al moll, el poeta que passa fred
Orfe des de petit, acollit a un hospici, de jovenet treballant en qualsevol feina, pobre, malalt... S'afilià a moviments d'esquerres, es formà als ateneus, esperà en la política i se'n desesperà... A Nocturn per acordió, escriu:
"Heus aquí; jo he guardat fusta al moll. / Vosaltres no sabeu / què és / guardar fusta al moll / però jo he vist la pluja / a barrals / sobre els bots, / i dessota els taulons arraulir-se el preu fet de / l'angoixa; / sota els flandes / i els melis, / sota els cedres sagrats". Salvat-Papasseit ens parla del fred que només es treu de les puntes dels dits quan treballa, amb els seus companys, de nit, al Moll de la Fusta, quan cremen quatre trossos per suportar l'hivern i la humitat.
És precisament en aquest indret, al Moll de la Fusta de Barcelona, on hi ha la seva estàtua, i on Ferran Ainsa i Remei Morros ens van presentar la biografia del poeta. Una biografia especial, perquè van reunir cartes, escrits, articles i contes, que escrivia per les seves filles petites, perquè així sigui ell qui pren la paraula per dir-nos qui és.
Temps de cançons: un especial per al poeta
Els cantants catalans reciten Joan Salvat-Papasseit en aquest especial del programa Temps de cançons. Mentre veiem on va néixer i els carrers que més va trepitjar, una veu recita Cançó per a Joan Salvat-Papasseit, de Joan Manuel Serrat. Ens parla d'ell Emili Eroles, gran amic del poeta, i Ovidi Montllor recita Nocturn per a acordió.
Lluís Llach canta el poema La casa que vull, i Rafael Subirats El berenar a les roques i La meva amiga com un vaixell blanc. Teresa rebull interpreta Epitalàmic, i Guillermina Motta, Mester d'amor. La cantant Teresa Rebull, Mentre la roba s'eixamora / El poema de la Rosa als llavis. El programa continua amb la veu de Serrat que canta Collita de fruits, i Ovidi Montllor ens recita Tot l'enyor de demà.
L'amor, quan encara és desig
'Quina grua el meu estel, quin estel la meva grua'. En aquests versos, musicats per Joan Manuel Serrat, Salvat-Papasseit declara el seu desig d'estimar, enamorat com està de la natura. La Banda Municipal de Barcelona i Alba Carmona la van interpretar a l'acte oficial de la Diada de 2015.
A aquests intèrprets s'hi van afegir la Polifònica de Puig-Reig i els Grallers de Matadepera en l'homenatge que es va fer en el centenari del naixement de Salvat-Papasseit al Palau de la Música Catalana. Un acte viscut amb emoció per part dels assistents i que podem reviure en aquest enregistrament.
Ovidi Montllor, el gust per recitar Salvat-Papasseit
Un dels grans cantants que ha musicat versos de Joan Salvat-Papasseit ha estat Ovidi Montllor. El 1978 va recitar el poema Dona'm la mà: "Tindrem la mida de totes les coses/ només en dir-nos que ens seguim amant".
Els poemes musicats, a Ràdio 4
En ocasió de l'Any Salvat-Papasseit, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat per revalorar l'obra del poeta i difondre-la entre la ciutadania, Maria Huguet, de Ràdio 4, ens parla d'aquest autor avantguardista. Va ser a partir dels anys 60 i 70 que es va fer molt conegut perquè Els Setze Jutges i altres integrants de la Nova Cançó el van començar a cantar.
De com han gaudit els músics catalans musicant els poemes de Salvat-Papasseit també en dona fe el Club Trèbol de Ràdio 4, i que ens permet lloar la natura amb versos inflamats.
Salvat-Papasseit, també per Nadal
Qui no ha llegit en una nadala, recitat o recordat, el poema de Nadal de Salvat-Papasseit? "Demà posats a taula oblidarem els pobres -i tan pobres com som- Jesús ja serà nat. Ens mirarà un moment a l'hora de les postres i després de mirar-nos arrencarà a plorar"
Dels seus poemes sempre se'n fan lectures en grup. La Setmana de la Poesia mai no s'està de gaudir del poeta que ens va deixar una obra vital i alhora crítica, que exalça la llibertat, l'heroisme i la lluita, i també la joventut i la sinceritat.
El poeta, al teatre d'RTVE Play
Fins i tot s'ha fet teatre amb els poemes de Joan Salvat Papasseit. Nocturn per a acordió és una obra posada en escena i per Dagoll Dagom. Com és habitual en la companyia, és musical: les peces les van compondre Ramon Muntaner, Quico Romeu, Lisard Paz, Lluís Llach i Rafael Subirachs. Les interpreten Muntaner, Lisard i Marina Rossell. Aquest enregistrament es va estrenar a TVE Catalunya el gener del 1977.
I pensar que Salvat-Papasseit va morir amb només 30 anys! Què gran i extensa, més profunda, colpidora i apassionada hauria estat l'obra del poeta barceloní si la malaltia no se l'hagués endut tan jove. Ens queden, per sempre, els seus versos.