Els àpats de Nadal s'encareixen un 7% respecte a l'any passat
- L'OCU adverteix que els consumidors viuran el Nadal més car des de 2015
- Els percebes es disparen un 78%, seguits de les cloïsses (53%) i el lluç (33%)
OCU analitza, des de 2015, el preu de 16 aliments típicament nadalencs de gran demanda a mercats municipals, supermercats i hipermercats d'Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Sevilla i València. L'estudi revela que si comparem els preus amb el 25 de novembre hi ha fins a 13 productes que pugen de preu. De mitjana ho fan un 12,3%.
Les pujades més importants, com ja és tradicional, es concentren en alguns mariscos i peixos. Les variacions són més moderades en carns, fruites i verdures. En comparació amb els nivells de preus de l'any passat, els preus han pujat un 6,8%. Es tracta d'una pujada molt major a la dels dos darrers anys i s'aproxima a la de 2021, quan hi havia una crisi inflacionista.
Les dades contrasten amb les previsions dels majoristes de Mercabarna d'abans de les festes, tot i que aleshores ja estimaven que el peix i el marisc s'encaririen fins a un 20% de mitjana.
El marisc i el peix el que més s'encareix
Com ja és tradicional els percebes són el producte que més ha pujat després de disparar-se un 78,4%, seguit de les cloïsses (53,1%) lluç al tall (32,8%) i les angules (13,9%).
Amb pujades més moderades per sota del 10% se situen productes com el gall d'indi (6,2%), la magrana (6%), la pularda (5,5%), el llobarro (4,8%), el pernil ibèric d'esquer (4%), el rodó de vedella (3,8%), el besuc (2,8%), el xai en quarts (1,8%) i els llagostins (0,4%).
Només tres productes s'abarateixen com són la llombarda (-1,3%), la pinya (-7,4%) i les ostres (-7,6%), que és el producte que més baixa el seu preu durant el mes de desembre.
A més anar a comprar a darrera hora té un sobrecost del 5,1%, si bé ha estat una mica menys pronunciada que la que es va produir abans del pont de desembre.