Llegir i dormir: la clau per mantenir un cervell sa i actiu
- El repòs nocturn no només és crucial per al benestar físic, sinó també per consolidar la memòria
- L'actor Josep Maria Pou té un mètode molt particular per memoritzar els textos que interpreta
El cervell és un òrgan fonamental que configura tots els aspectes primordials del funcionament intern i extern de la vida humana. Més enllà de les qüestions biològiques del propi cos, el coneixement de la seva operativitat és clau per entendre com es configuren els processos cognitius, des de la percepció sensorial fins a la presa de decisions més complexes.
“El cervell és tot el que som i sabem“
“El cervell és tot el que som i sabem”. Així resumeix el catedràtic emèrit de neurociència, Ignacio Morgado, la rellevància d’aquest òrgan a 'Mapes Mentals'. Per a Morgado, el cervell és molt més que el director d’orquestra de l’organisme, és l’essència mateixa de la identitat humana i del coneixement del món que ens envolta.
Una feina per a cada moment del dia
El cervell està compost per, aproximadament, 85.000 milions de cèl·lules neuronals interconnectades de forma intricada. A més d’emmagatzemar records, aquest òrgan també és l’encarregat de modelar les experiències vitals i les percepcions del món exterior i, per tant, defineix la manera en què ens relacionem amb l’entorn.
Contràriament a la llegenda urbana, el cervell roman actiu sempre. No es relaxa ni durant el son, ja que aprofita aquest període de baixa activitat per al cos per treballar en el processament i la consolidació de la informació adquirida durant el dia. “Si el que aprenem durant el dia no es consolida a la nit, ho oblidem gradualment”, explica Morgado al programa presentat per Ana Boadas.
A més de reforçar la memòria, el descans permet al cervell reorganitzar idees, generar noves associacions i afavorir la creativitat, la qual cosa pot conduir a descobriments innovadors i noves perspectives en despertar. Per tant, el repòs nocturn no només és crucial per al benestar físic, sinó també per mantenir unes habilitats cognitives robustes i efectives.
Un ball conjunt entre el cap i el cos
Un altre mite que Morgado desmunta és la suposada separació entre emoció i raó. Aquest expert assegura que, en comptes de treballar de forma independent, ambdues estan profundament interconnectades en el cervell humà. “L’emoció sempre juga un paper fonamental en les nostres decisions”, afirma. A més, tot i que hi ha àrees específiques del cervell, com l’amígdala o el còrtex frontal, que estan associades respectivament al control de les emocions i de la raó, en la realitat, la interacció entre els dos sistemes és constant. Per tant, aquesta connexió és essencial per ser capaços de prendre decisions de forma equilibrada, tenint sempre en compte tant el cap com el cor.
El catedràtic també ofereix alguns consells pràctics per mantenir el cervell actiu i millorar la memòria. Segons el neurocientífic, “el primer i més important és llegir”, perquè és un exercici amb grans beneficis a escala cognitiva. En aquest sentit, també recomana “repassar tot el que no vulguis que te n'oblidis". Pel que fa a l'alimentació, aconsella “evitar els ixos saturats”. I finalment, “fer exercici físic de forma regular i no intensiva” i també “no oblidar-nos del descans perquè dormir és essencial”.