30 anys d’hoquei en línia: l'esport minoritari que no para de créixer
- L'hoquei en línia commemora els 30 anys de l'arribada de la primera competició oficial, la Lliga Catalana
- La selecció espanyola té un palmarès impressionant: sis medalles d’or en Campionats del Món
L'hoquei en línia celebra 30 anys de l'arribada a Catalunya i Espanya, aquest 2024. Un esport que ha evolucionat fins a situar el país com a referent mundial. Tot i que els primers equips es van fundar l’any 1992 arran dels Jocs Olímpics de Barcelona, no va ser fins a l’any 1994 que es va disputar la primera competició oficial. Els catalans van agafar la davantera i van crear la primera lliga, la 'Lliga Catalana'. Aquest esdeveniment va marcar l’inici d’una disciplina que ha experimentat un creixement constant durant aquestes tres dècades.
Pioners de l'esport
L’Hoquei Club Rubí Cent Patins, un dels clubs més emblemàtics del país, va ser el primer que va sorgir en aquesta disciplina. Va ser fundat l'any 1992, just després dels Jocs. Un grup d’amics de la ciutat, amants del patinatge, es reunien per a practicar l'hoquei en línia, tan rellevant als Estats Units però absolutament desconegut a Catalunya. Amb un pal i una pilota imitaven els jugadors d'hoquei gel, però sense necessitat de la pista gelada. Poc després es va muntar la Lliga Catalana. El Rubí no ho va dubtar i hi participen des de la primera temporada. Així explicava el seu president, Jordi Fontanals, com va aparèixer i quin és l'objectiu del club esportiu.
L'HCR Cent Patins és pioner tant a les competicions comarcals com estatals i està consolidat com una potència a les lligues d’elit. Els seus èxits exemplifiquen la dedicació i el grau de competitivitat. En els darrers anys, el palmarès del club català compta amb dues lligues Elit Masculines, tres lligues Elit Femenines, cinc Copes del Rei, sis Copes de la Reina i dos títols europeus, una Copa Confederació Europea Masculina i una Woman European League.
La selecció espanyola
Després de l'empenta que va rebre l'hoquei en línia pels Jocs Olímpics del 92, i només dos anys més tard de la creació de les lligues oficials, Espanya va fer el debut internacional en el Campionat del Món, a Itàlia. Aquest va ser un moment clau per a la professionalització i l’expansió d’aquest esport. Figures com Andreu Reus, un dels integrants de la selecció nacional, va contribuir a posar l’hoquei en línia espanyol al mapa internacional l'any 1996.
Més endavant, l'any 2019, Barcelona va acollir els 'World Rolles Games'. En aquests jocs mundials de patinatge, organitzats per 'World Skate', l'hoquei en línia va ser una de les disciplines que van sumar medalles a l'equip espanyol. La selecció va guanyar una medalla d'or i dues medalles de bronze, és a dir, va aconseguir tres de les quatre medalles per les quals va lluitar. El llavors secretari general de l'Esport i Activitat Física, Gerard Figueras, va acomiadar els jocs, en presència del president de la Generalitat, Quim Torra.
A escala internacional, la selecció espanyola ha brillat amb força, especialment en l'última dècada. Els equips júniors i sènior, tant femenins com masculins, acumulen un palmarès impressionant amb sis medalles d’or, cinc de plata i set de bronze només en els Campionats del Món, i consoliden Espanya com una potència en aquest esport.
Aquest 30è aniversari no només celebra la trajectòria històrica de l’hoquei en línia a Espanya, sinó que també reconeix la passió i esforç de jugadors, clubs i aficionats que contribueixen al seu creixement. Tot i ser encara un esport minoritari i amb poca visibilitat mediàtica, el seu futur sembla prometedor, amb l’objectiu de mantenir el lideratge internacional i continuar captivant nous seguidors.