Enlaces accesibilidad

La seguretat i l'habitatge, els principals problemes pels barcelonins

  • La preocupació per l’accés a l’habitatge es dispara 12 punts i obté el 28,8% de les respostes
  • El 34,1% dels barcelonins viuen de lloguer i l’1,3% paga per l’ús d’una habitació o espai compartit

Por
Manifestación en una calle arbolada con pancartas que exigen la bajada de los alquileres y viviendas dignas.  Diversidad de edades y apariencia entre los participantes.

El problema de l'habitatge a Barcelona s'iguala a la seguretat com a principals preocupacions dels ciutadans de la ciutat, segons els resultats de la segona onada del Baròmetre de Barcelona. Concretament, la seguretat apareix com el principal problema amb el 28,9% de les respostes, una mica per sobre de fa sis mesos (27,2).

Preocupació creixent dels barcelonins per l'habitatge | Marga Esparza

En canvi, l’accés a l’habitatge avança 12 punts en només mig any i se situa com a segon problema més greu a Barcelona i obté el 28,8% de les respostes. Així, se situa molt per sobre d'altres problemes destacats com la neteja i el turisme, que són citats com el tercer i quart problema, amb 5,4% i 5% de les mencions respectivament.

El 34% viuen de lloguer

Preguntats directament, el 94,3% dels entrevistats reconeix que Barcelona té un problema amb l’habitatge, i d’aquests, per al 68,8% és un problema molt greu. I quan es demana per l’afectació d’aquesta temàtica en la seva vida personal, el cost de l’habitatge és un problema gran per al 35,3% dels barcelonins entrevistats, assumible pel 18,8%, i no ho és pel 45,8%.

El 34,1% de les persones entrevistades viuen de lloguer –caldria sumar l’1,3% que paga per l’ús d’una habitació o espai compartit-, mentre que el 56% viu de propietat, percentatge que es divideix entre els que encara estan pagant hipoteca (22,4%) i els que ja l’han pagat (33,5%). Hi ha un 7,5% que viu en un pis cedit o heretat.

El regidor d'Economia de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, adverteix que és un problema que "ha arribat per quedar-se" i "és especialment preocupant" per la gent que viu de lloguer. Per Valls "hi estem donant resposta, però n'hi hem de donar més".

A l'hora de trobar solucions, la mesura que obté més suports és la promoció d'habitatge públic, seguit de la limitació dels pisos turístics o la regulació del preu del lloguer.

Millora de la percepció

El Baròmetre d’hivern 2024 apunta una millora en la percepció de la ciutat, amb un 26% (+2 punts) que pensen que ha millorat l’últim any, però reflectida sobretot en la disminució dels qui pensen que Barcelona ha empitjorat, que baixen 5,5 punts i assoleixen la taxa més baixa des de 2018 (un 45,6%). També es detecta un lleu increment de la confiança en el futur de Barcelona, amb un 51,3% que creuen que millorarà, un 4,2% que continuarà igual i un 35,5% que empitjorarà.

Millora la percepció de la situació econòmica en l’àmbit de la ciutat amb un 46,4% d’optimistes i, sobretot, per a l’àmbit de Catalunya (48,9%). Si bé es deteriora la percepció de l’economia domèstica i el 36,4% creu que ha empitjorat, de cara al futur, una majoria del 42% pensa que l’economia de la seva llar millorarà amb el nou any.

Valoració dels líders

Pel que fa a la puntuació que els donen als líders polítics, cap d'ells aconsegueix un aprovat. L’alcalde Jaume Collboni obté una nota mitjana de 4,8. Elisenda Alamany (ERC) un 4,9; Jordi Martí Galbis (Trias x BCN- Junts), obté en un 4,8 i Janet Sanz  (BEC) obté un 4,3. Daniel Sirera (PP) rep una nota mitjana de 3,3, i Gonzalo del Oro Pulido (VOX),un 2,4.

El PSC encapçala clarament la intenció de vot a les eleccions municipals, amb un 14,4%, 2,5 punts per sobre dels resultats obtinguts a les eleccions de 2023. En canvi, la resta de formacions experimenten una clara tendència a la baixa: Barcelona en Comú, (8,7%), seguit d’ERC (5,8%), Trias per BCN- Junts (5,7), CUP ( 3,8%), PP (2,4%) i Vox (1,1%).