Enlaces accesibilidad

Joan Guinovart: una vida (curta) amb passió per investigar, divulgar i curar malalties

  • Joan Guinovart, mort aquesta setmana amb només 77 anys, va crear l'IRB: deixa un gran buit a la comunitat científica catalana
  • Va treballar amb fermesa per la investigació contra les malalties, i per engrescar nens i nenes per a ciència, com mostra l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
Joan Guinovart, fundador de l'IRB

Joan Guinovart, mort aquesta setmana als 77 anys, deixa molt feina feta i molta encara per fer. La seva pèrdua ha commocionat la comunitat d'investigadors i científics. Va ser el creador de l'Institut de Recerca Biomèdica, l'entitat que té com a lema Investigar. Descobrir. Curar. El doctor Guinovart creia en l'esforç personal per arribar a ajudar a millorar la vida de la població.

Quan va obrir l'IRC, va impulsar accions de mecenatge. Volia aconseguir l'excel·lència en la investigació, viscuda amb passió, vocacional. I li va fer una gran il·lusió la jornada de portes obertes on van entrar al centre molts nens. Guinovart estava content de veure'ls acostar-se a la ciència, sobretot, deia, a les nenes.

Portes Obertes a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona

El 2009 Guinovart va parlar contra les retallades per a la investigació: deia que es "malbaratava l'aposta per la ciència". Catalunya és un centre important per al món de la recerca científica i la investigació avança fins i tot, diu la comunitat científica, en l'infrafinançament habitual. Les idees de Joan Guinovart impliquen donar un impuls molt important al valor dels investigadors i implantar el concepte de filantropia: no n'hi ha prou amb els diners públics, cal que les grans fortunes o empreses es comprometin aportant fons.

Guinovart, director de l'IRB: investigació i filantropia

La investigació a l'IRB

L'Institut de Recerca Biomèdica, que Guinovart ja dirigit entre 2001 i 2018 ha fet grans passes, com ara en el descobriment de les cèl·lules que fan reaparèixer el càncer a altres òrgans, després de l'extirpació del tumor primari. Una recerca que demostra que la immunoteràpia primerenca, si es fa abans de la cirurgia, pot eliminar les cèl·lules que podrien fer una metàstasi. Aquesta recerca del 2022 es va publicar a la revista Nature.

Científics de l'IRB identifiquen les cèl·lules responsables de la recaiguda en el càncer de còlon

En col·laboració amb l'equip d'investigadors de Sant Joan de Déu, l'IRB va aconseguir resultats sorprenents per avançar en la lluita contra el càncer infantil. Van estudiar el cas de criatures que en pateixen dos, per a entendre'n millor l'origen.

L'origen del càncer pediàtric: troben patrons de com apareix un segon tumor

Al mes de maig es va fer una altra jornada de portes obertes a l'IRB. Aquest centre de referència i excel·lència en la investigació del càncer i l'envelliment, on treballen més de 500 científics, va obrir les portes a més de 1.800 curiosos que van gaudir d'un dia de ciència. De primera mà, els científics van explicar el seu dia a dia, les recerques que realitzen i les fites que han assolit. Aquell dia segur que més d'un va pensar a fer-se científic, perquè la divulgació hi estava ben servida. Es podia aprendre com intentar resoldre l'enigma de l'ADN o fer un gelat amb nitrogen líquid.

Portes obertes a l'IRB per destacar la investigació en càncer i envelliment

Per a Joan Guinovart era molt important el contacte amb altres científics i antics alumnes. Al programa Tinc una idea, dedicat a capdavanters en empresa i ciència, vam conèixer el doctor Joan Seoane, que llavors dirigia un estudi contra el càncer a l’hospital de la Vall d’Hebron. Va parlar-nos de Guinovart i els vam veure prenent un cafè. Seoane va qualificar el seu mestre con "un mentor amb majúscules".

La feina dels nostres investigadors, i especialment els liderats per Guinovart, són part de les bones notícies amb les quals els Serveis Informatius de TVE Catalunya han acomiadat l'any 2024.

La cara amable informativa del 2024

Joan Josep Guinovart i Cirera, nascut a Tarragona el 1947, ha mort aquest 1 de gener de 2025. Va estudis Farmàcia i Química per a la UB i es va doctorar en bioquímica amb una tesi sobre l'anàlisi cinètica i la regulació del glucogen-sintetasa del fetge de granota. Ha mort als 77 anys i entre molts altres guardons, va rebre la Creu de Sant Jordi el 2014. Aquest divendres l'acomiaden al Tanatori de Les Corts, ben a prop d'on hi ha el centre que va fundar i que conservarà per sempre el seu llegat i la seva empenta.