Enlaces accesibilidad

130 aniversari dels Reis d'Igualada: una nit d'il·lusió, tradició i alegria

  • La Festa dels Reis d’Igualada és la cavalcada més antiga de Catalunya i la segona d’Espanya
  • Se celebra des del 1895 i la Generalitat la va declarar Patrimoni d’interès Nacional el 2015

Per
El Patge Faruk sube una escalera de madera en un ambiente festivo, rodeado de gente que le fotografía.  Confeti blanco cubre el suelo.
El Patge Faruk pujant per una escala a Igualada Agència catalana de notícies

El 5 de gener és una de les nits més esperades pels infants. A Igualada, però, no només els nens i nenes la viuen amb intensitat, ja que és una de les festes més especials de la ciutat i enguany se'n celebra el 130 aniversari. La Festa de Reis d’Igualada és la més antiga de Catalunya i la segona d’Espanya.

Cent anys de Reis

Festa de Patrimoni d’interès nacional

Des del 2015, la Festa dels Reis d’Igualada és Patrimoni d’Interès Nacional. Ja tenia prèviament la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural d’Igualada i el guardó més important del país, la Creu de Sant Jordi, concedida l'any 2013.

Ara es vol aconseguir que es rebi el títol de Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, ja que, va, com va dir la llavors diputada del Parlament de Catalunya Maria Senserrich, “Igualada no s’entendria sense la Festa dels Reis” i a més, serviria “per situar Igualada al món”.

Primer ple del Parlament de Catalunya de 2015

El Patge Faruk, el més esperat pels infants

El Patge Faruk és l’ambaixador de ses Majestats i tota la capital de l’Anoia li té molta estima. Arriba a la ciutat des de l’any 1943 i s'encarrega de recollir les cartes de tots els infants i de parlar directament amb cada un des de la ràdio local, Ràdio Igualada, per mirar que els minyons facin bondat els dies abans a l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

A partir del dia dels innocents comença una setmana plena d’emocions. La seva entrada a Igualada el dia 28 de desembre inicia la festa més esperada per tots els ciutadans. Juntament amb uns quants patges, Faruk fa una rua fins a arribar al poliesportiu de les Comes on “omple el cor de la mainada, d’il·lusió i de gratitud”, com es canta al seu himne. Els infants el reben amb els braços oberts i desitgen poder parlar amb ell, els que han fet més bondat, com de bé s’han portat tot l’any.

Anys enrere, aquest patge tan especial arribava al teatre, on el rebien amb el seu himne i ell llençava un missatge perquè tots els infants es fossin bons i recordessin que els patges els vigilen.

Amb la il·lusió a les sabates

Des del 80 aniversari de la seva arribada i per homenatjar-lo, la Comissió de Reis d’Igualada li va fer una carrossa pròpia, i Faruk la va estrenar la nit del 5 de gener amb els Reis.

Faruk compareix des del 30 de desembre fins al 5 de gener a Ràdio Igualada, on va nomenant, un per un, els nens i nenes de la ciutat i els hi comunica si estan al llibre blanc o al negre. Estar al blanc és molt important: només hi surten els infants que s’han portat bé i que segur que rebran regals. Estar al negre, en canvi, és el que més temen els minyons: podria ser que el dia 5 els patges no els duguin joguines...

El dia 1 de gener la cita amb l’emissari reial és al Teatre Municipal de l'Ateneu, és molt important anar-hi per lliurar-li la carta. Els infants fa dies que la preparen per i explicar-li quins regals volen la nit de Reis. Com a obsequi, els patges regalen una auca relacionada amb la festa, il·lustrada i escrita per autors anoiencs.

Finalment, arriba la nit més màgica i esperada de l’any: quan ja comença a fer-se fosc, s'inicia la cavalcada. Els Reis Mags de l’Orient i més de mig miler de patges i patgesses, passen amb les carrosses arreu de la ciutat, llançant caramels i regalant monedes de xocolata. 

Cavalcada Nit de Reis d'Igualda

Una de les innovacions de la cavalcada d’Igualada és que els caramels i monedes de xocolata que es donen als infants són sense gluten des de l'any 2007, perquè els infants celíacs s'ho puguin passar bé sense preocupacions. Les llaminadures no estan marcades a l'embolcall que no contenen gluten, però a la web de la comissió s'especifica que totes les proporcionades per l'ajuntament són lliures i aptes pels celíacs.

Entrevista a Miquel Vives, regidor d'entitats d'Igualada

Un cop acaba la cavalcada, és moment de portar els regals a les cases. Els més afortunats tenen l’oportunitat que els patges entrin a casa pel balcó, amb l’ajuda duna escala. D'altres han d’esperar que truquin el timbre i els portin els regals. I en alguns casos, els visiten mentre dormen.

Pujada de patges als balcons a Igualada

La cavalcada a la pandèmia

Aquesta cavalcada que fa tants anys que se celebra només s'ha deixat de fer durant la Segona República o la Guerra Civil. La pandèmia de la Covid-19 també la va afectar, però en lloc d'aturar-la del tot, es va optar per retransmetre-la pel Canal Taronja, el canal de televisió de la comarca de l’Anoia. Gràcies a això, tots els igualadins van poder gaudir de la festa, malgrat les restriccions.

Arxiu TVE Catalunya - Cafè d'idees - La cavalcada de reis durant la Covid-19

Les Patgesses: una reivindicació guanyada

Fins fa no gaire, les patgesses no podien participar en la cavalcada. Tot i que l’alcalde d’aquell moment, Jordi Aymamí, trobava bé que n’hi hagués, la comissió organitzadora no pensava el mateix.

Es va crear el Col·lectiu Propatgesses que va intentar revertir aquesta situació. L’any 2002 va ser el primer cop que una patgessa hi va aparèixer colant-s'hi! El 2003, la Comissió de Reis d’Igualada va cedir una mica i va deixar que 25 dones hi participessin, però no acontentava al col·lectiu. Finalment, l’any 2004, va ser el primer any que totes les patgesses que volguessin van poder formar part de la cavalcada lliurement.

Arxiu TVE Catalunya - L'informatiu cap de setmana - Dones patges a Igualada

Actualment, està passant un fet similar. El 'blackface' és un tema molt present en les cavalcades de la Nit de Reis. Es vol acabar personatges pintats, i que el seu lloc l'ocupin persones de raça negra. Algunes associacions demanen canviar-ho. La comissió i l'alcalde, Marc Castells, comenten que la situació a la ciutat és diferent de les altres. Els patges i patgesses tenen més contacte amb la canalla que en altres cavalcades, ja que van a casa seva i qui participa com a acompanyants dels reis no són actors, sinó voluntaris, la majoria, igualadins.

Tot i això, Igualada està mirant la possibilitat que hi hagi més patges dels reis Melcior i Gaspar, ja que ara mateix predominen els de Baltasar.