Els tortells de Reis clàssics dominen tot i les propostes innovadores
- El dolç de massapà i els farcits de nata o crema continuen imbatibles
- El Gremi de Pastissers preveu superar el milió de vendes de tortells de Reis enguany
Els obradors treballen a contrarellotge per tenir-ho tot a punt per a la nit de Reis, quan més tortells faran. I és que és un dels productes que no pot faltar a les taules pel dia més màgic de l'any. El Gremi de Pastissers preveu un dia "fort" amb més d'un milió de tortells venuts.
El sector ho atribueix al fet que enguany el dia de Reis cau en dilluns i aprofitarem el cap de setmana per fer-nos amb un d'aquests. El sector assegura que els preus es mantindran respecte a l'any passat, oscil·lant entre els 20 i els 50 euros.
Praliné i té matxa: entre les novetats
La majoria dels catalans decideixen no innovar i es decanten pels tortells tradicionals. El president del Gremi, Miquel A. Zaguirre, assegura que els de massapà i els farcits de nata, trufa o crema són els que més força tenen, tot i que també hi trobarem algunes novetats, com els farcits de praliné o té matxa.
Els pastissers recorden que la fruita que guarneix els tortells, com la taronja, les cireres o el meló, és natural i es bull amb aigua i sucre, i això fa que es perdi el seu color i després la tenyeixen amb colorant natural.
L'origen del tortell de Reis
Es creu que l'origen del tortell de Reis es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat.
A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d'or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es convertiria en una figureta. A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a Catalunya a principis del segle XX.