Enlaces accesibilidad

El Govern destina 500 milions a millorar els pobles i ciutats de Catalunya

  • El Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya dota de més flexibilitat i autonomia els ajuntaments per escollir rels projectes subvencionables 
  • La Generalitat convoca els operadors de telefonia per solucionar els problemes de connectivitat

Per
Subvenció de la Generalitat per la nova pavimentació del Passeig del Ferrocarril de Creixell
Subvenció de la Generalitat per la nova pavimentació del Passeig del Ferrocarril de Creixell

El Govern de la Generalitat duplica el pressupost per al Pla Únic D'Obres i Serveis de Catalunya fins als 500 milions d'euros, pel període 2025-2029. La proposta es va aprovar per unanimitat a la darrera Comissió de Cooperació Local. 

El PUOSC subvenciona actuacions municipals o comarcals destinades a millorar equipaments, serveis i infraestructures. Hi poden accedir tots els municipis, entitats municipals descentralitzades i els Consells Comarcals, així com les mancomunitats. 

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reconegut durant la presentació del pla a Pineda de Mar que el món municipal necessita encara més recursos per finançar obres i serveis, però que és un primer pas per millorar-ho. A banda, el cap de l'executiu ha apuntat els municipis més petits o amb menys recursos com els més beneficiats.

Per Illa, aquest és un instrument senzill i àgil que han dissenyat explícitament perquè els municipis amb menys habitants tinguin més dotació pressupostària proporcionalment: "Són els que més necessiten aquests instruments, perquè són els que menys recursos tècnics, humans i econòmics tenen. És un acte d'equitat, esbiaixar els recursos cap a aquells que més els necessiten".

El repartiment del pressupost

Els municipis de Girona són els que rebran més diners, 95,9 milions d’euros, un 85% més, seguits dels de Barcelona 80,2 milions, la Catalunya Central (64,9), Lleida (64,6), Camp de Tarragona (53,8), l’Alt Pirineu i Aran (36), el Penedès (35,7) i les Terres de l’Ebre (23,5).  De fet, Barcelona (+292%),

La nova convocatòria del PUOSC preveu una línia específica d’ajudes pels municipis rurals. Tots els municipis de menys de 2.000 habitants comptaran amb un import fix de 110.000 euros. La mesura està encaminada a revertir el despoblament rural i l’arrelament de les persones que ja viuen a l’entorn. 

Execució dels projectes més àgil

El Govern també apunta que ha incorporat millores per agilitzar i flexibilitzar l’execució dels projectes. En aquest sentit, la valoració de les propostes i la concessió dels diners es tramitarà en règim de concurrència no competitiva i no hi haurà un sistema de puntuació com abans. Això s’espera que redueixi les càrregues administratives de les entitats que demanen la subvenció i dels departaments de la Generalitat que les concedeixen.

Al mateix temps, hi ha canvis respecte al fons que no s’utilitzin. Si l’ens local vol subvencionar un projecte d’import inferior a la subvenció, el romanent es podrà destinar a altres projectes. Pel que fa a les bestretes, els ens disposaran d’un augment del 10% de la subvenció sense garantia, passant del 60% al 70%.

Reunió amb les operadores de telefonia

En paral·lel, i durant el mateix acte a Pineda de Mar, el conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha confirmat que la Generalitat ha convocat les principals companyies de telefonia mòbil a una reunió dimarts per abordar els talls de connectivitat que s'han registrat les darreres setmanes a la Catalunya interior i el Pirineu.

Entre els convocats hi ha els representants de Vodafone, MasOrange, Cellnex i Locaret. També hi estan cridades la presidenta de l'Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó, el de la Federació de Municipis de Catalunya, David Bote, el de Micropobles, Joan Solà i el d'Eines de repoblament, Jaume Gilbert.