Per què l'Església de Sant Llorenç va deixar de ser catedral de Lleida?
- L'Església de Sant Llorenç va ser catedral dos cops: la primera al segle XVIII i la segona a segle XX
- El Teatre-Museu Dalí a Figueres: art dins i fora l'edifici
L'Església de Sant Llorenç és un dels monuments més antics i importants de Lleida. Durant la seva història, no només ha sigut una església, sinó que també va exercir la funció de catedral en dues ocasions. Quina és la història darrere d'aquest edifici? David Fernández, presentador de ‘De Carrer’, visita la ciutat per descobrir-la. També descobrirà per què hi ha una escultura del Cap de Crist a l'interior.
L'Església de Sant Llorenç, dues vegades catedral
Al segle XVIII durant la guerra de Successió el Rei Felip V, primer rei Borbó a Espanya, va decidir utilitzar la catedral de la Seu Vella com a caserna militar i Lleida es quedés sense. Segons comenta al programa ‘De Carrer’ Quintí Casals, professor d’història, “per ordre de més importància, l'Església de Sant Llorenç, era considerada el segon espai més rellevant” i per aquest motiu, es va decidir que passaria a tenir funcions catedralícies. Però aquest, no va ser l'únic moment en què l’església es va convertir en catedral.
Durant la Guerra Civil, la Catedral de la Seu Vella va ser una de les més perjudicades per la crema d'esglésies i d’edificis. Com a resultat, l'Església de Sant Llorenç va reprendre les seves antigues funcions i es va convertir novament en la Catedral de Lleida, des del 1936 fins al 1952.
La història del Cap de Crist
L’any 1635, va haver-hi unes pluges torrencials a Lleida que van causar grans destrosses a la ciutat. Per aquest incident, una de les parets de la casa de mossèn Mallol va caure. Fent obres per a la seva reconstrucció, van descobrir les parts d’una escultura que semblava un cos mutilat.
“Un penitent va portar el cap“
Casals explica que “curiosament, dies després d’aquest succés, un penitent va portar el cap del qual, a primera vista, també semblava d’un Crist.” Ho van comprovar i es van adonar que el cap encaixava perfectament amb el cos de l’estàtua. El succés va passar fa més de 350 anys i tenint en compte l’època, això era un miracle. Un cop la figura va ser restaurada, va passar a l’altar principal de l’església i va convertir-se en un dels patrons de la ciutat de Lleida. Actualment, si visites l’església de Sant Llorenç, el que trobaràs és una rèplica de l'original que es va fer després de la Guerra Civil.