Els jutjats de violència de gènere alerten d'un possible col·lapse amb la nova llei
- A partir del setembre, també hauran d'assumir tots els casos de violència contra la dona
- El ministre Bolaños apunta que els jutjats d'instrucció es convertiran en seccions de violència de gènere per alleugerir la càrrega de treball
Els jutjats de violència de gènere alerten d'un possible col·lapse. La nova llei d'eficiència del servei públic de justícia aprovada el passat 2 de gener preveu que en nou mesos hauran d'assumir més competències. A més del volum de casos habituals, la norma planteja que també tractin tots els supòsits de violència contra la dona com les agressions sexuals, el tràfic de dones i els matrimonis forçats, entre altres.
L'objectiu de la llei és optimitzar la gestió de recursos i agilitzar els procediments, però els jutges de violència de gènere temen que passi tot el contrari: més lentitud i fins i tot parlen de possible fugida de magistrats cap a altres seccions. A Barcelona, per exemple, hi ha 5 jutjats de violència de gènere i fa setmanes que els magistrats reclamen més mitjans per evitar que la saturació afecti les víctimes.
El Ministeri admet que tindran sobrecàrrega de treball, però assegura que la llei preveu mitjans per compensar-la. El titular de Justícia, Félix Bolaños, ha anunciat, en una compareixença aquest dijous des de Barcelona, que la llei ja planteja la creació de noves seccions de Violència sobre la Dona en els tribunals de primera instància. El ministre també ha defensat la mesura per complir amb el Conveni d'Estambul i afirma que situa a Espanya a "l'avantguarda".
Catalunya, "punta de llança" en implementar la llei
El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha proposat que Catalunya sigui la "punta de llança" en la implementació de la nova llei d'eficiència de l'administració de justícia que entrarà en vigor al març, amb l'excepció de les noves competències de violència de gènere que ho faran al setembre. En roda de premsa al costat del ministre Félix Bolaños, Espadaler ha explicat que es crearan cinc grups de treball per desenvolupar la norma en el territori català en qüestions com l'anàlisi i la relació dels llocs de treball, l'adequació tecnològica i la formació del personal, entre altres.
El calendari anunciat per Generalitat i govern central és que a l'abril se celebri una conferència sectorial, amb la presència de les comunitats autònomes, per avaluar els avenços que s'han fet per implementar la llei.