Enlaces accesibilidad

Un paradís arqueològic a Albània: la ciutat de Butrint, a tocar de Grècia

  • Butrint és una ciutat d’Albània on conviuen restes arqueològiques de tres èpoques diferents
  • Descobreix a 'Turisme Rural al món' una cova única al planeta al Líban

Per
La ciutat antiga de Butrint, amb restes arqueològiques de tres civilitzacions.
Restes arqueològiques de tres èpoques diferents conviuen a la ciutat de Butrint, Albània.

Al sud d’Albània, en plena costa mediterrània, s’hi troben les restes d’una ciutat amb orígens prehistòrics. És al Parc Nacional de Butrint, amb una impressionant riquesa ecològica, històrica i patrimonial.

La ciutat històrica de Butrint, al final de la península de Ksamil, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l’any 1992. No és estrany, ja que compta amb diverses restes històriques impressionants i de diferents civilitzacions de la Grècia antiga.

A més, el terreny té una gran riquesa ecològica i mediambiental. És un aiguamoll inclòs a la llista Ramsar, que recull les zones humides més importants del món. En les més de 9.000 hectàrees del parc, s’han identificat gairebé 250 espècies d’aus. No sorprèn, doncs, que Butrint s’hagi convertit en un dels destins turístics més visitats d’Albània.

Arqueologia grega, romana i bizantina

Després de la caiguda de l’Imperi Romà, Butrint va ser un assentament bizantí i d’aquesta època es conserva una gran basílica paleocristiana que té parets altes i arcades. La seva arquitectura impressiona tothom que té la sort d’entrar-hi.

Basílica paleocristina a la ciutat antiga de Butrint.

Les impressionants arcades de la basílica paleocristina a la ciutat antiga de Butrint.

Els romans també van tenir un gran impacte a la ciutat, i se’n conserven el fòrum, el gimnàs i els banys. Els grecs, per la seva part, van deixar empremta a la ciutat i el seu impressionant teatre, posteriorment reformat pels romans, encara s’alça a Butrint.

A tocar de Corfú, escenari de l’Odissea

La península de Ksamil, on es troba Butrint, se separa de Grècia només pel petit canal de Vivari. A l’altra banda hi ha l’illa de Corfú, un dels destins turístics grecs més famosos dels últims anys. Tota la zona ha estat sempre relacionada amb la mitologia grega i Corfú apareix a l’Odissea com ‘l’illa dels feacis’, l’última etapa d’Ulisses abans d’arribar a Ítaca.

Restes gregues i romanes a Butrint.

Restes gregues i romanes a Butrint: el teatre, el fòrum i els banys.

A més, la llegenda de la fundació de Butrint té una gran influència grega. Existeix un mite que diu que Hel·len, un dels fills del rei Príam, va ser el fundador de la ciutat, fet que la relacionaria amb la guerra de Troia. Tanmateix, aquesta història sembla no ser certa, ja que les restes arqueològiques demostren que el seu origen va ser gràcies a la tribu dels Caonis.