Excés d'antidepressius entre els menors de 15 anys
- Augmenta un 169% l’ús de psicofàrmacs entre la població general i un 253% entre els més petits
- La majoria dels pacients són dones, persones grans i grups socioeconòmics desafavorits
Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, una malaltia que pateix el 9,2% dels catalans, és a dir, més de 700.000 persones, i el 71% d'aquestes són dones. Un diagnòstic que no s'ha de confondre mai amb situacions de malestar emocional i que cal detectar de manera precoç.
El 2023 reflecteix un important augment de la prescripció d'antidepressius, segons dades presentades per Salut. En concret, s'ha incrementat un 169% respecte a l'any 2020, la qual cosa suposa que més d'1,2 milions de persones assegurades van tenir almenys alguna dispensació.
La majoria dels pacients són dones, persones grans i grups socioeconòmics desafavorits. El que "posa en relleu la necessitat de continuar invertint en prevenció, detecció precoç, millora dels recursos d’atenció i sensibilització social", apunten des del Departament.
“💊 Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) January 13, 2025
Puja un 163% l'ús d'antidepressius en 3 anys | @RTVECatalunya pic.twitter.com/luMgZ0U3zk“
De fet, un dels objectius del Pla de Salut 2021-2025 és reduir el nombre de persones que prenen antidepressius durant més de 6 mesos. Però de moment, no és del tot efectiu. Doncs un 10,5% dels pacients han continuat rebent aquests tractaments.
Augment de casos entre els menors
I entre aquestes, destaca l'excés de psicofàrmacs entre els menors de 15 anys; que ha pujat un 253%. Als Centres de Salut Mental infantil i Juvenil es van atendre 2.203 menors, un 10% més que el 2020, amb una clara predominança en noies (12,3% enfront del 5% en nois). La mitjana de visites l’any per pacient va ser de 12,2.
Cal recordar que un estil de vida saludable, com seguir una bona alimentació, fer activitat física, no fumar ni beure alcohol pot reduir les possibilitats de patir-la.