3 ciberestafes recents explicades per l'expert en ciberseguretat, Bruno Pérez
- L'expert en ciberseguretat Bruno Pérez explica a 'L'Altaveu' 3 casos de ciberestafa tant recents com notoris
- Fins i tot grans empreses que en teoria no haurien de patir cap d'aquestes situacions són víctimes de la ciberdelinqüència
Cada cop hi ha més ciberestafes. Inclús gegants com Telefònica, que sobre el paper és una organització superprotegida, són víctimes de cibercrims. És per aquest motiu l'expert en ciberseguretat Bruno Pérez explica a 'L'Altaveu' 3 casos de ciberestafa recents molt sonats i ofereix alguns consells per evitar-los.
1. El famós de mentida
Imagina que un dia qualsevol estàs tafanejant a Instagram i t'arriba una sol·licitud de seguiment i un missatge al DM de la mare d'en Brad Pitt. A més, et diu que t'ha estat veient i que li agrades molt, que series la persona ideal per al seu fill i que, amb el teu permís, et presentarà a l'estrella de Hollywood. I ho fa, per via digital. Què faries?
Malauradament, has de saber que no serà possible que et casis amb en Brad Pitt perquè és una estafa. A una dona de 53 anys, Anne, li han robat 830.000 euros. L'estafador, que es feia passar per l'actor estatunidenc, penjava fotos manipulades i li va enviar un vídeo generat amb intel·ligència artificial. El fals Brad Pitt, a banda d'enamorar-se d'ella, li va dir que tenia càncer i com s'estava separant de l'Angelina Jolie, necessitava diners. La víctima ha assegurat haver-se enamorat de la persona amb la qual parlava per internet i el va ajudar pagant-li el tractament que li va costar uns 600 euros diaris fins a arribar als 830.000.
“Estem en una societat on la compassió no existeix“
A més, el súmmum d'aquest fet és que la víctima ha hagut de patir l'odi de les xarxes socials, missatges lamentables per part d'usuaris. Ara, aquesta dona està hospitalitzada i amb tres intents de suïcidi. Tal com diu l'expert en ciberseguretat, Bruno Pérez, "estem en una societat on la compassió no existeix". I, després d'analitzar l'estafa, Pérez conclou que "estem en una societat on la gent se sent sola".
Pérez afirma que les de les ciberestafes són sèxtuples víctimes: "t'aixequen la camisa, et carden els calés, has de dir-ho públicament, et criticaran, allà on denunciïs t'esbroncaran, i com l'estafador sap que necessites diners es faran passar per advocats o agents et tornen a robar".
2. IA que imita veus
La Policia Nacional ha alertat sobre el 'voice hacking', l'estafa que clona veus per enganyar a familiars i amics. Els ciberdelinqüents clonen la veu a partir d'una gravació i amb intel·ligència artificial generen un àudio amb el qual enganyar als teus familiars i amics, fingeixen que ets tu i demanen diners. En un vídeo que ha compartit el cos nacional de policia a xarxes socials, recomana acordar amb els teus contactes més propers una clau com el nom d'una mascota o la data de naixement per comprovar si es tracta d'una trucada real o no.
3. Robatori de dades
Telefònica ha patit un ciberatac on li han robat 2,3 gigues de dades. Un grup de hackers van aprofitar les credencials en línia dels treballadors per accedir al sistema intern de l'operadora. Tot va desembocar en una filtració de més de 250.000 registres de clients amb dades personals i documents. La incidència ja s'ha resolt i l'empresa ha restablert les contrasenyes dels afectats.
“En tenir tanta informació teva, és molt fàcil que caiguis en l'error de creure-te'ls“
Bruno Pérez adverteix a 'L'Altaveu' que si reps informació d'algú que es fa passar per Telefònica "no facis cas, perquè cada vegada saben més dades de tu". L'expert en ciberseguretat assegura que quan una organització perd dades, els cibercriminals et coneixen i saben què fas i què dius: "En tenir tanta informació teva, és molt fàcil que caiguis en l'error de creure-te'ls, no et pots refiar de ningú". Per tant, verifica sempre la informació.