Enlaces accesibilidad

Els tres tombs: entre la festa i la polèmica

  • Des del 1780 es fan a Catalunya els Tres Tombs en honor de Sant Antoni Abat, perquè protegeixi les bèsties, la collita i les persones
  • I ara que ja no es fan servir a pagès, els animalistes diuen que no cal fer patir els cavalls en terreny asfaltat i entre centenars de persones

Per
Cabeza de equino engalanado con brida y cabezada ornamentadas y cascabeles. Tres hombres, dos de ellos mayores, lo observan.
Els Tres Tombs a Igualada, el 2024. Una tradició de fa més de 200 anys que cada cop té més oposició Toni M./Getty

Per Sant Antoni Abat, que s'escau el 17 de gener, se celebren els Tres Tombs. Són tres voltes a l'església per demanar protecció per les bèsties, que abans eren imprescindibles a pagès i pels treballs més durs. També es prega al sant per tenir una bona collita i per la salut i es beneeixen les mascotes.

Per continuar la tradició, molts pobles i ciutats busquen aficionats i els subvencionen. Però cada cop hi ha més oposició: els cavalls s'esveren envoltats de gent, rellisquen a l'asfalt, i s'han registrat accidents amb mort d'animals.

La tradició dels Tres Tombs, però, està molt arrelada a Catalunya. El 1954, TVE va enregistrar la benedicció dels animals davant del col·legi dels escolapis, a la ronda de Sant Antoni. La gent hi portava gats, gossos i ocells. També es va gravar la festa al Club de Polo de la ciutat, on els genets muntaven cavalls per diversió.

Els Tres tombs, en Barcelona

Taradell, la primera de l'any

Cada any és Taradell, a Osona, la primera població que fa els Tres Tombs, les passades en honor de Sant Antoni, el segon diumenge de l'any. Les altres s'acosten més a la festivitat del 17 de gener. Però la substitució dels animals de tir per maquinària fa que costi trobar-ne. Si no es paga, no se'n troben. Ens ho va explicar Jaume Sañé a Giravolt.

Cavalls a l'atur

Sant Antoni, patró de Vilanova i la Geltrú

A Vilanova i la Geltrú, al Garraf, els Tres Tombs són festa grossa, perquè Sant Antoni és el patró de la ciutat. El rector beneeix els animals, sobretot cavalls, perquè aquesta és una tradició que ve dels antics traginers, els que transportaven mercaderies amb bèsties de càrrega: cavalls, rucs, mules o bous. En aquestes imatges, els veiem passar per la rambla el 1984. Ara se n'ha ampliat el recorregut perquè surt molta gent al carrer per veure la desfilada.

La festa a Vilanova i la Geltrú compta amb un bon foc a la brasa. El programa Impactes va entrevistar els organitzadors i ens va mostrar el paper del capità de la bandera.

Encara vam conèixer amb més detall els Tres Tombs de Vilanova gràcies al programa Catalunya Avui, el gener del 2006: hi van prendre part 1.600 persones i s'hi van menjar dos mil tortells.

A Valls, capital de l'Alt Camp, preparen els Tres Tombs amb molta dedicació. Són una de les festes que hi aplega més gent. Es passa pels carrers més antics de la vila, i per això els carreters han de saber conduir bé cavalls i mules. A més, es reparteixen coques entre els participants. Les nostres càmeres hi van en enregistrar un ramat de bens que duia el pastor, vestit com abans. Era el 1993.

La festa dels Tres Tombs a Valls

La tradició de vestir i engalanar les muntures i els carros a Valls s'ha conservat. Ho vam poder veure anys més tard, el 2012, als programes informatius.

Els Tres Tombs a Valls

Sant Antoni a Sant Andreu del Palomar

Per Sant Antoni, la benedicció es fa la plaça Orfila, davant la parròquia. En aquesta església va començar el Corpus de Sang, la revolució dels Segadors de 1640, els pagesos farts de mantenir l'exèrcit espanyol, tema de l'himne de Catalunya. El barri de Sant Andreu del Palomar surt al carrer per beneir gats, gossos, cavalls i qualsevol bèstia de companyia.

Benedicció dels animals per sant Antoni, al barri de Sant Andreu

La gran tradició musical de Sant Andreu s'uneix a la festa: a més la banda de Guàrdia Urbana a cavall, prenen part a la desfilada les bandes de cornetes i tambors del barri. Un dels carros porta la imatge de Sant Antoni.

Els Tres Tombs a Sant Andreu

El 2023 es continuaven llençant caramels a Sant Andreu. La gent del barri, i els visitants, gaudeixen la festa amb alegria. L'any passat van celebrar 96 anys dels Tres Tombs al barri.

Sant Andreu del Palomar celebra 96 anys dels Tres Tombs

A Gràcia, fins i tot els mallorquins fan festa

Hem localitzat un document gràfic ben valuós dels Tres Tombs al barri de Gràcia el 1974. Les imatges no tenen so, però ens ensenyen com es preparava de bé la desfilada en honor de Sant Antoni. La gent es mudava i sortia a celebrar la festa. El punt de trobada és la plaça Rius i Taulet, que ara es diu plaça de la Vila de Gràcia.

Arxiu TVE Catalunya - Tres Tombs al barri de Gràcia

El 1991, L'Informatiu hi va gravar la revetlla dels mallorquins que viuen a Barcelona i que es van trobar per celebrar els Tres Tombs, de gran tradició a les Illes. No hi va faltar una bona brasa per fer botifarres i sobrassada.

Revetlla mallorquina al barri de Gràcia per Sant Antoni

Sant Cugat del Vallès: l'estira-i-arronsa amb les bèsties

Semblava que els animals de càrrega i tir acabarien desapareixent de la festa dels Tres Tombs a Sant Cugat del Vallès. El consistori, però, va decidir fa tres anys adequar el recorregut a les potes dels animals, sobretot als carrers que fan baixada. També s'hi ha prohibit repartir caramels perquè no rellisquin. Alguns veïns volen conservar una festa que ve de l'època en què a Sant Cugat hi havia pagesos. Nens i nenes gaudeixen de la passejada, mentre la imatge del sant recorre la ciutat. La canalla crida "Visca Sant Antoni".

Cavalcada dels Tres Tombs, a Sant Cugat del Vallès

La força de les entitats animalistes també ha fet que l'ajuntament de Sant Cugat contracti per la festa un veterinari per cada 50 cavalls, perquè els accidents en un medi urbà els fan patir ferides greus.

La tradicional Rua dels Tres Tombs amb una nova normativa de benestar animal

Aviat es farà a Barcelona la celebració del bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni: la ciutat serà la capital catalana dels Tres Tombs 2025 i esdevindrà la seu de la XXVIII Trobada Nacional. Tornarà a sorgit amb força l'oposició a mantenir la participació dels cavalls i dels ponis sobretot amb la conscienciació més gran de la població i la llei de benestar animal de la Generalitat de Catalunya.