Telefònica nomena Marc Murtra com a nou president executiu
- Substitueix José María Álvarez-Pallete, que ocupava el càrrec des de l'any 2016
- La companyia justifica el relleu a la cúpula per "adecuar-la a la seva nova estructura accionarial"
El consell d'administració de Telefònica ha nomenat aquest dissabte el català Marc Murtra com a nou president executiu de la companyia, en substitució de José María Álvarez-Pallete, segons ha informat en un comunicat publicat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
“📄 Telefònica fa oficial el nomenament de l'enginyer i empresari català Marc #Murtra com a nou president executiu de la companyia
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) January 18, 2025
👉 Susbstitueix José María Álvarez #Pallete, que ocupava el càrrec des de l'any 2016 pic.twitter.com/DBrzOJvNqj“
La decisió s’ha pres, segons diu l'empresa, per adaptar-se a "la nova estructura accionarial de Telefónica" i al fet que "alguns dels seus accionistes rellevants han expressat la conveniència d’iniciar una nova etapa a la presidència executiva". Arran de l'entrada en l'accionariat del fons saudita STC, el Govern espanyol, a través de la Societat Espanyola de Participcions Industrials (SEPI), s’ha convertit en el màxim accionista de Telefònica, en considerar-la una empresa estratègica.
Segons indica en el comunicat la companyia, Murtra ha acceptat el seu nomenament com a president aquest mateix dissabte i al mateix temps Álvarez-Pallete ha presentat la seva dimissió després que així li ho demanés el consell d'administració. En una publicació a la xarxa social X, ha agraït el "privilegi" d'haver format part de la "gran família" de Telefònica que, assegura, "ha convertit l'impossible en possible".
“Ha sido un privilegio ser parte de la gran familia @Telefonica. Ha sido mi casa y mi escuela. Juntos hemos convertido lo imposible en posible. Gracias por cada paso que hemos avanzado juntos y gracias por haber creído en mí.
— JM Alvarez-Pallete (@jmalvpal) January 18, 2025
Una vez telefónico, siempre telefónico.“
Segons fonts financeres, el contracte d'Álvarez-Pallete preveu una compensació econòmica per extinció de la relació laboral de fins a quatre anualitats, incloent-hi la retribució fixa i variable, fins a sumar una mica més de 23 milions d'euros.
Cada anualitat contempla l'última retribució fixa i la mitjana aritmètica de la suma de les dues darreres retribucions variables anuals percebudes segons contracte, segons el darrer informe anual de Govern corporatiu de 2023, publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)
Álvarez Pallete, gairebé 9 anys al càrrec
La companyia ha justificat el relleu a la cúpula per la necessitat "d'adecuar-la a la seva nova estructura accionarial". Fonts properes al fins avui màxim càrrec exeuctiu de la companyia han explicat a l'Agència EFE que "la situació del Consell no podia aguantar gaire", ateses les discrepàncies existents. Tot i això, se'ls fa difícil d'entendre la "urgència" dels canvis, dels quals Álvarez-Pallete s'hauria assabentat divendres a la tarda.
José María Álvarez-Pallete era el màxim dirigent de Telefònica des de l'abril del 2016, quan va succeir en el càrrec César Alierta, i des del 2022 també ostentava la presidència de la GSMA, la patronal mundial de la indústria mòbil i que engloba els grups de telecomunicacions més grans i indústries afins del món. L'octubre passat li havien renovat la confiança, de manera que tenia assegurada la permanència almenys fins al 2026.
La seva gestió al capdavant de la principal operadora de telecomunicacions d'Espanya i una de les més grans a nivell mundial ha estat força discutida pels accionistes. De fet, des que va accedir a la presidència executiva l'acció de Telefònica ha perdut més d'un 58% del seu valor. Un dels punts febles de l'empresa és l'enorme deute financer que arrossega des de fa molts anys, fruit de les grans inversions efectuades en els inicis del segle XXI. Sota els auspicis d'Álvarez-Pallete el deute net s'ha reduit a gairebé a la meitat, fins als 28.748 milions d'euros.
L'aspecte que més li ha reconegut el sector és el lideratge a l'hora d'implantar la transformació digital de l'operadora, amb el desplegament de la fibra i la tecnologia 5G com a puntes de llança més recents, i alhora pensant sempre en la sostenibilitat. Era ferm partidari de reestructurar el sector de les 'telecos' a Europa, on considerava que hi ha una excessiu número d'empreses competidores que ofegaven la rendibilitat de les companyies.
Una 'teleco' en procés de transformació
El relleu del president de Telefònica es produeix en un context per a la companyia marcat per la recent entrada de nous actors al consell d'administració, com l'operadora saudita STC, que el setembre del 2023 va adquirir gairebé un 10% de l'empresa de telecomunicacions en una sorprenent operació valorada en 2.100 milions d'euros i que va tenir com a conseqüència una sèrie de moviments al seu accionariat i que el Govern d'Espanya mogués fitxa per protegir una empresa considerada estratègica.
Va ser a finals del mes de maig de l'any passat quan la SEPI va assolir el 10% del capital social de la companyia després d'invertir al voltant de 2.285 milions d'euros.
El Consell d'Administració de Telefònica està integrat per 15 membres, encara que avui encara hi ha la vacant de Javier Echenique, conseller independent i un dels vicepresidents de l'operadora, que va morir sobtadament el desembre passat.
Així doncs, Telefònica compta actualment amb 3 consellers dominicals, un de la SEPI (Carlos Ocaña), un altre de Criteria (Isidre Fainé) i un altre de BBVA (José María Abril-Pérez). A aquests se sumen dos consellers executius, José María Álvarez-Pallete i Angel Vilá (conseller delegat); un extern, Javier de Paz; i 8 independents.
El successor d'Álvarez Pallete, Marc Murtra, va ser nomenat l'any 2021 president d'Indra a proposta del Govern i va rellevar Fernando Abril-Martorell. Convé recordar que el Govern, també a través de la SEPI, disposa d'un 28% de les accions d'Indra, una participació que ostenta amb l'objectiu de fer d'aquesta empresa un 'campió nacional' de la defensa a Espanya.
L'arribada de Murtra a Telefònica es produeix en un moment on també bufen vents de canvi a Indra. Enguany ha de renovar la majoria del consell d'administració i té diversos fronts oberts, com ara la venda potencial de la seva principal filial, Minsait, o la possible adquisició d'Hispasat, operació aquesta última que està sent avaluada.