5 anys del temporal Gloria: reconstruir o adaptar-se?
- Les zones afectades creuen que no estarien preparades per afrontar un nou temporal similar
- Algunes poblacions ja han apostat per readaptar-se al territori i no reconstruir les zones com abans
Es compleixen cinc anys del Gloria, la borrasca que va causar estralls arreu de Catalunya deixant quatre víctimes mortals i danys materials valorats en uns 500 milions d'euros.
La Borrasca Glòria va afectar Catalunya del 19 al 23 de gener de 2020 deixant un dels temporals més forts dels darrers anys. En cinc dies es van acumular precipitacions superiors als 500 litres per metre quadrat, nevades de fins a un metre i mig, ventades que van superar els 120 quilòmetres per hora i un temporal de mar històric, amb onades de fins a 7 metres arran de costa.
De fet, va afectar el 40% dels municipis catalans, però una de les zones més malmeses va ser el Delta de l'Ebre i el Camp de Tarragona.
Què hem après?
El temporal va causar estralls a la zona, va alterar ecosistemes naturals i l'aigua del mar va avançar diversos quilòmetres al delta. Segons els experts, l'aigua sempre necessita tenir el seu espai perquè si se li treu el recupera a la força. Això queda demostrat en el cas del Delta, on les zones de costa amb una platja prou ampla no van patir danys significatius durant el temporal Glòria del 2020, mentre que les zones amb una platja massa estreta van ser les més afectades.
També va arrasar amb sectors com el del musclo i l'ostra,i han hagut d'adequar les infraestructures. Els qui recullen musclos ho fan fer sota d'aquestes bases. Les han fet més altes perquè el nivell del mar no para de créixer. Mentre els afectats demanen actuacions, el govern espanyol encara no ha posat en marxa el seu pla de protecció del Delta, i la Generalitat treballa en el disseny d'una estratègia per abordar la situació.
L'Ajuntament d'Altafulla, a banda de mesures urgents per pal·liar les conseqüències, exigeix una visió a llarg termini per fer front al canvi climàtic. La Taula de Consens del Delta alerta que un nou temporal afectaria igual que fa cinc anys, ja que encara hi ha moltes assignatures pendents.
Per això, a l'IRTA, l'Institut de Recerca tecnologia agroalimentària dissenyen solucions per adaptar-se al canvi climàtic i evitar que els arrossars quedin inservibles.
Una situació similar pateix la part gironina, alguns alcaldes de les poblacions més perjudicades ho lamenten i reclamen mesures per evitar que rius com el Ter, el Fluvià i la Tordera es tornin a desbordar com ho van fer ara fa un lustre.
Replantejament al Maresme
En ple debat sobre com abordar la revisió de les activitats en zones inundables per la DANA, els experts apunten que no sempre cal reconstruir el que s'ha malmès, sinó buscar fórmules que evitin l'embat dels temporals. Un dels exemples és al Maresme.
Algunes poblacions com Malgrat de Mar sí que ha decidit prendre mesures que s'adaptin al canvi climàtic i amb una mirada a més llarg termini, en lloc de reconstruir el passeig marítim tal com estava abans.