Enlaces accesibilidad

Propostes del Llum BCN 2025

  • 30 instal·lacions, la gran majoria a l’aire lliure
  • Isaki Lacuesta, Joan Fontcuberta o Laura Clos ‘Closca’, algunes de les figures més destacades

Per
La instal·lació 'Traffic Jam Zoom' al pati del Teatre Nacional de Catalunya | Ajuntament de Barcelona
La instal·lació 'Traffic Jam Zoom' al pati del Teatre Nacional de Catalunya | Ajuntament de Barcelona

Major nombre de propostes a l'aire lliure i l'ampliació de l'horari per a gaudir de la 14a edició del Llum BCN. La ciutat comtal prepara 30 instal·lacions lumíniques per al cap de setmana del 7 al 9 de febrer, amb obres de 15 artistes nacionals i internacionals, i d'alumnes de 17 escoles de grau universitari de disseny i arquitectura.

Volen fer reflexionar la ciutadania a través de la llum, transformant el districte de Sant Martí en un escenari vibrant de “creació i innovació”. I per complir-ho, enguany el festival compta amb personalitats destacades: el cineasta Isaki Lacuesta, el fotògraf i artista digital Joan Fontcuberta i l’escenògrafa i il·luminadora Laura Clos ‘Closca’.

Llum BCN prepara 30 instal·lacions, la majoria a l'aire lliure

Els horaris s’amplien: divendres i dissabte la programació serà de 19.00 h a 1.00 h, i diumenge, de 19.00 h a 23.00 h.

Més instal·lacions exteriors que mai

Principalment, s’han organitzat instal·lacions a l'aire lliure perquè la ciutadania pugui visitar les obres de manera autònoma i gratuïta. De fet, només quatre de totes trenta estan situades en un espai cobert.

Una manera per explorar els límits de la percepció visual i les narratives urbanes, combinant art, il·luminació i tecnologia per resignificar l’espai públic amb l’acció de la llum.

L'edició més multidisciplinària

Enguany el festival transcendeix de l’arquitectura i l’art, per incorporar disciplines com l’escenografia, la dansa, l’art visual i la fotografia. Una diversitat permet explorar la llum com a recurs transversal, capaç de connectar llenguatges creatius molt diversos.

“Artistes i creadors de diferents àmbits treballen conjuntament per transformar la percepció de l’espai urbà", explica l'organització. Entre d'altres, Daniel Rossa, Playmodes, Lateral Office i CS Design, Anna Rierola o Rosa Tharrats presenten les seves creacions.

Què veure?

  •  ‘Traffic Jam Zoom’: Vehicles il·luminats, aturats de manera caòtica, i so a l'uníson al pati del Teatre Nacional de Catalunya. Configura un paisatge urbà inquietant, per reflexionar al voltant de l’estrès, l’ansietat i l’angoixa quotidiana a Barcelona.
  • ‘Gènesi.IA’: Paisatges virtuals dels versicles del Gènesi a la façana del Museu del Disseny de Barcelona. La instal·lació projecta diverses escenes des del sorgiment de la llum i la foscor fins al Jardí de l'Edèn, mentre que una veu robòtica recita els versicles en diversos idiomes.
  • ‘A faint retroactive light / Tènue llum retroactiva’: Una instal·lació del director i guionista Isaki Lacuesta al Museu d’Història de Barcelona. Fusió de la música electrònica d’ Ylia i la veu d' Alondra Bentley en una experiència immersiva que dialoga amb el videoart clàssic dels 70 i 80. Convida el públic a emmirallar-se sobre altres persones, incloses les presències i absències passades.
  • 'Rising': Experiència immersiva sobre la bellesa de l'aigua a l’Auditori-Llanterna. L'obra de Mouawad + Laurier reflexiona sobre l’augment del nivell del mar.
  • ‘LOOP’: Una obra inspirada en el zoòtrop a la plaça Josep Antoni Coderch. Combinació d'art, tecnologia i interacció dels artistes Olivier Giroud, Jonathan Villeneuve i Ottoblix.
  • ‘Fosfènica’: La transformació del Disseny Hub Barcelona en un paisatge oníric on la llum, el moviment i la matèria dialoguen; una proposta de Rosa Tharrats.