Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Oriol Amat: "El retorn del Sabadell té poc impacte econòmic"

  • L'economista creu que el clima polític ha afavorit que el banc tornés la seu social a Catalunya
  • Amat augura que la política econòmica de Trump ens pot arribar a afectar molt

Per
Cafè d'idees - Oriol Amat: "El retorn del Sabadell té poc impacte econòmic"

L'economista i president de l'Observatori de la Pime de PIMEC, Oriol Amat, considera que el retorn de la seu social del Banc Sabadell a Catalunya "té poc impacte econòmic, però sí que té impacte emocional". L'antic rector de la Universitat Pompeu Fabra creu que el moviment permetrà millorar l'autoestima i pot estimular que altres empreses que van marxar arran del procés independentista prenguin una decisió similar.

En una entrevista al Cafè d'Idees, Amat valora que "el clima polític hi ha influït" i li atorga aquesta medalla al govern de Salvador Illa.

El catedràtic d'Economia creu que l'operació "té una dimensió política" davant l'opa hostil del BBVA. Per una banda, assenyala que obtindrà menys suport per part del govern de la Comunitat Valenciana, però que augmenti el suport institucional i d'agents socials de Catalunya. A més, indica que la Generalitat té bona sintonia amb l'executiu de l'Estat i "el govern espanyol pot parar l'opa".

Pel que fa a les qüestions econòmiques, Amat creu que la compra del banc Sabadell té un 50% d'opcions de tirar endavant. Davant el retorn de la seu social a Catalunya, pronostica que el BBVA "faci moviments perquè l'opa sigui més atractiva", ja que apunta que l'entitat catalana ha pujat "molt la seva cotització i fa que l'operació no sigui interessant".

Sobre el trasllat d'empreses fora de Catalunya, l'exdiputat de Junts pel Sí apunta que "l'impacte econòmic de les 4.000 entitats que van marxar va ser molt petit". Ho argumenta explicant que les direccions i les produccions d'aquestes organitzacions es van quedar en territori català.

Amat també qüestiona que la seva estada fora de Catalunya hagi tingut resultats econòmics positius per a aquestes companyies, com en el cas del Banc Sabadell. "Els que es van quedar, els hi ha anat bé. És possible que els que marxessin ho fessin per pressions polítiques", sosté Amat, tot i que menciona que també era per evitar la fuga de dipòsits perquè diu "el diner és poruc".

Alerta de conseqüències econòmiques amb el segon mandat de Trump

Amat destaca que la política econòmica de Trump en el seu segon mandat com a president dels Estats Units ens pot arribar a afectar molt. La seva previsió és que hi hagi una caiguda del comerç internacional amb mesures més proteccionistes que comporti més inflació i una alça dels preus. "Econòmicament, patirem una crisi important a nivell mundial", vaticina.

L'economista creu que la Unió Europea s'ha "despreparat" davant l'arribada de Trump. "Europa s'ha burocratitzat i regula molt malament", afirma. Tot i així, creu que "hi ha una gran oportunitat de canvi radical".

Per a les empreses catalanes, Amat recorda que les exportacions als Estats Units només representen el 3% del total. No obstant això, recomana obrir delegacions als Estats Units per esquivar els aranzels, innovar per produir a un cost més baix o cercar nous mercats.

Sobre la política mediambiental de Trump, el catedràtic d'Economia considera que accelerarà el domini mundial de la Xina. "Trump pensa 'America first', això accelerarà 'America second'", avisa.

Per últim, Amat adverteix del perill de "fer front a Trump sense pressupostos". Per aquest motiu, demana que s'assoleixin pactes en les diferents institucions i critica que hi hagi "tantes línies vermelles".