El cafè: 3 coses que has de saber per reduir el teu risc de mortalitat!
- Un estudi científic indica que prendre cafè només al matí disminueix el risc de morir per malalties cardiovasculars i de mort prematura
- El doctor Ricard Serra ofereix una explicació a les conclusions de l'anàlisi al programa 'L'Altaveu', presentat per Danae Boronat
Hi ha un estudi publicat recentment per part de la prestigiosa revista científica European Hearth Journal, que han estat durant 20 anys analitzant 40.000 consumidors de cafè, que confirma que prendre'l només al matí disminueix el risc de mort per malalties cardiovasculars en un 31%. A més, han descobert que també redueix el risc de mort prematura en un 17%. Per què? Ho explica el doctor Ricard Serra a 'L'Altaveu'.
Les propietats del cafè
“El problema, com sempre, és l’excés en el consum“
La comunicadora científica Evelyn Segura apunta que el cafè té propietats molt bones, com antioxidants, antiinflamatoris i cafeïna. “El problema, com sempre, és l’excés en el consum”, explica Segura. A més, la biòloga afegeix que els efectes del cafè sorgeixen una estona després d’ingerir-lo: “Això de prendre el cafè al matí i dir ‘estic perfecte’, és mentida, és totalment psicològic”.
Una alternativa al cafè
El te verd és una alternativa real al cafè. Conté cafeïna, però en menor quantitat, la qual cosa permet una estimulació més gradual. A més, afirma Segura, conté un aminoàcid que millora la concentració i promou un estat mental relaxat.
Millor prendre cafè al matí que a la tarda
El doctor Ricard Serra explica que una persona que pren cafè està sota els efectes estimulants que provoca, que ajuda a alliberar l’adrenalina. Assegura que com hi ha uns límits baixos d'aquesta hormona al matí, el cafè no perjudica. En canvi, si es pren en algun altre moment del dia, “la situació canvia”, tal com diu el doctor. “Un adult aixeca els nens i els porta a l’escola, ja s’estimula. Després va a la feina i es troba amb molts problemes, estrès per aquí, estrès per allà. Es va alliberant l’adrenalina”. El problema està quan al llarg del dia s’afegeixen situacions d’estrès que impliquen l’alliberació d’adrenalina i, a sobre, li afegim l’estimulant de la cafeïna. Per tant, el cafè a la tarda pot ser perjudicial.
Els darrers mesos el cafè ha patit un pronunciat encariment del preu, concretament d’un 70%. És l’augment més elevat des de l'any 1977. Al Brasil, la sequera i les gelades han minvat la producció d’aràbiga, fet que ha provocat aquesta notòria pujada del valor. Per tant, ja tens un bon motiu per prendre cafè només al matí: estalviaràs diners i, de rebot, disminuiràs el risc de morir per malalties cardiovasculars o de morir prematurament.